Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Boží dopuštění: Sto kněží se porvalo v bazilice v Betlémě

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, šim - 
29. prosince 2011
12:28

VIDEO: Nejpietnější a nejposvátnější místo křesťanství, bazilika Narození Páně v Betlémě, se změnilo v ring, v němž se na ostří košťat porvala stovka kněží a mnichů. Nedokázali se dohodnout na to, které části uklidí jací uklízeči, kteří baziliku připravovali na Vánoce.

Potyčka vypukla jen pár hodin před začátkům vánočních svátků. V bitce se utkaly úklidové čety jednotlivých církevních organizací, mezi něž je správa betlémské baziliky rozdělena. Každá z nich si s pomocí košťat a pěstí hájila přesně hranice svěřeného území.

V bazilice, která patří k nejpietnějším místům křesťanství, se porvalo na sto kněží a mnichů hlásících se k řecké ortodoxní církvi a k arménské apoštolské církvi. Halas byl tak velký, že do budovy vtrhli policisté a s pomocí obušků obnovili klid. Policejní podplukovník Chálid Tamímí prohlásil, že je to pro jeho lidi "směšný problém, jaký musí řešit každý rok".

"Už je všechno v pořádku, nikoho jsme nezatkli, protože všichni zúčastnění byli boží služebníci," řekl.

Bazilika stojí na místě, na němž se podle křesťanské víry narodil Ježíš Kristus a k němuž každoročně o Vánocích směřují křesťanští poutníci z celého světa. První křesťanská stavba tu  vznikla ve 4. století, když císař Konstantin Veliký na podnět matky Heleny nechal postavit baziliku na místě původní pohanské svatyně. Do dnešní podoby ji pak nechal v první polovině 6. století přestavět císař Justinián.

O správu se dělí římskokatolický, řecký ortodoxní a arménský ritus. Hádku může vyvolat sebemenší překročení dohodnutých hranic. Období velké očisty, která předchází oslavám ortodoxních křesťanů, bývá zvlášť citlivé. V pravoslavné tradici připadá svátek narození Krista na 7. ledna.

sydnicka ( 30. prosince 2011 00:58 )

protze pises vsude jenom voloviny a nemas uctu ani pietu k pozustalym a truchlicim. Je to taky otazka vasi IQ

husqarnowicz ( 29. prosince 2011 20:51 )

Z neustálého věšení bulíků lidem na nosy a modlení se do zblbnutí jim prostě hráblo. Neuškodila by jim nějaká ta práce, a ne jim jako nějakým nadlidem odpouštět pokuty.

Xeen ( 29. prosince 2011 20:32 )

To je prave to ze to nejsou lidi, ale Nadlidi. Lidi by za to platili minimalne pokutu. "Už je všechno v pořádku, nikoho jsme nezatkli, protože všichni zúčastnění byli boží služebníci,"

bijecsocek ( 29. prosince 2011 16:19 )

můžeš uklízet zadarmo

roval ( 29. prosince 2011 13:50 )

Gogo, jdi do toho! Bij ty fráterníky s celou jeich zločineckou církví!

Zobrazit celou diskusi