Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

S prvním sněhem na Vysočině, umírali lidé na dálnici D1

Autor: Jiří Čada - 
17. prosince 2011
14:17

V děsivé ledové kluziště se do sobotního rána změnila dálnice D1 u Smrčné na Jihlavsku. Na Vysočině letos napadl první sníh! V celkem čtyřech po sobě následujících dopravních nehodách mezi dálničními kilometry 106 a 109 ve směru na Prahu tam krátce před osmou hodinou zahynul řidič tureckého kamionu, kterého na vozovce srazil šofér německého osobáku. Ten byl v kritickém stavu s těžkými zraněními vrtulníkem transportován do nemocnice.

„K nehodám pravděpodobně došlo po té, co řidič tureckého kamionu na 106,5 kilometru dostal na zledovatělé dálnici smyk a vyjel mimo dálnici. Dokázal se však vrátit zpět. Zastavil a šel se podívat na rozsah vzniklých škod. V tom okamžiku do kamionu ze zadu najel řidič osobního vozidla a na místě ho usmrtil. V této chvíli hledáme případné svědky této nehody,“ řekla předběžně k tragédii Blesku mluvčí krajských policistů na Vysočině Dana Čírtková. Zbývající tři nehody si naštěstí už žádné vážné zranění nevyžádaly.

Krátce před devátou hodinou se hasičům a policistům podařilo zprůjezdnit alespoň levý jízdní pruh. Mnoha kilometrové kolony vozidel se začaly postupně rozjíždět.

Záchranáře a policisty na dálnici, kde se v tu chvíli rtuť teploměru ustálila na třech stupních pod nulou, šokoval šofér, který nečekaně ze svého vozidla vystoupil pouze v košili a kraťasech.

„Lidé, dálnici vedoucí v těchto místech v nadmořské výšce více než šest set metrů přes Vysočinu, podceňují. Často ve svých autech pak po několik hodin zůstávají stát v kolonách a mrznou,“ zdůraznila policejní mluvčí.

Policisté varují: Nejezděte v zimě na dálnici D1 bez pořádného oblečení! „Na problematickou dálnici D1 kromě dostatečného oblečení, by řidiči neměli vjíždět ani s poloprázdnou nádrží svého vozidla. Hrozí, že v případných kolonách uvíznou ve sněhu a mrazu i na několik hodin,“ varuje policejní mluvčí Dana Čírtková. Ta také radí, že členové posádek by měli sebou mít vždy i potřebné léky, které běžně užívají. „Na škodu pak není ani nějaká ta deka v kufru auta, lahev s pitnou vodou a škrabka na led z oken vozidla a smetáček,“ dodává policejní mluvčí.

palics ( 17. prosince 2011 16:58 )

Kdo by kruci čekal že 17.prosince napadne sníh a vytvoří se náledí

Zobrazit celou diskusi