Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Útočník v belgickém Lutychu: Zabil tři lidi, pak i sebe

Autor: jos, ČTK - 
13. prosince 2011
13:33

AKTUALIZUJEME, VIDEO: Belgický Lutych zažil děsivý den. Neznámí teroristé házeli granáty na hromadnou dopravu a zranili minimálně 70 lidí. několik z nich je v kritickém stavu, V místní nemocnici bojuje o život i dvouletý chlapeček. Čtyři lidé zemřeli - mezi oběťmi je sám atentátníků.

Vypadalo to na běžné deštivé belgické odpoledne, nic výjimečného. Tradiční obrázek belgického města Lutych narušovaly snad jen vánoční trhy, upozorňující na blížící se Vánoce. Pak ale neznámý čtyřicetiletý muž na náměstí sv. Vavřince rozhodil několik náloží a od 12:30 došlo postupně asi ke čtyřem explozím. Útočník zřejmě ohrozil i budovu soudu.

Nejprve se spekulovalo o tom, že útočníků bylo několik. Podle posledních informací však útočil pouze jeden muž, který byl již dřívě trestaný.

 

Po odpálení čtyř bomb se na jiném místě střílelo

Asi o hodinu později se ozvala na jiném místě belgického města střelba. Podle belgické agentury Belga po ní na Katedrálním náměstí zůstal také jeden mrtvý. Zde však zatím není jisté, zda je obětí opět útočník, nebo se teroristovi podařilo z místa atentátu zmizet.

Na místě ihned zavládl chaos: "Byla slyšet střelba a pak se všichni rozptýlili. Schoval jsem se... Byla tam totální panika," popisoval útok pro televizi RTL jeden ze svědků.

Policie prý zahájila intenzivní pátrání po dvou mužích a celou zónu, kde k útokům došlo, uzavřela. Občanům města radí - nevycházejte momentálně ven. Zůstaňte doma a nebo se vydejte do nejbližšího obchodu či veřejné budovy. Ačkoliv se nikdo k akci zatím nepřihlásil, není zatím jisté, zda se útoky nebudou opakovat.

Máme pro Vás video z místa útoku

Video Teroristický útok v Liege - Youtube.com
Video se připravuje ...

Kolabovala doprava

Chaos však zasáhl celé město - kolabovala městská hromadná doprava, linky, směřující do centra města, byly samozřejmě odkloňovány. Obchody, v nichž se schovávají lidé, stahují raději rolety.

"Je tu plno křičících lidí, jsou v šoku, protože vůbec nevědí, co se děje," informoval z místa útoků reportér La Meuse Liege Gaspard Grosjean. Raněné přijímá i místní muzeum, nacházející se nedaleko centra útoků. Dramatická situace však zatím pokračuje.

PŘIPRAVUJEME DALŠÍ PODROBNOSTI

oldshaterhand007 ( 13. prosince 2011 14:05 )

Na Bildu píšou, že asi čtyřicetiletý muž rozhazoval výbušniny. 13:40 Dle zpráv televize RTL má policie hledat tři muže s granáty a střelnými zbraněmi. Místo údajného útoku je uzavřeno. 13:34 Belgická média hovoří o pronásledování v blízkosti justičního paláce. 13:28 Padají výstřely. Mají být dva mrtví, z toho jeden má být jedním z útočníků. 13:25 Měly být slyšet čtyři výbuchy. Nejméně deset osob má být zraněno.

Zobrazit celou diskusi