Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Falešný šlechtic obral lidi o 50 milionů!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Ivana Žáková - 
9. prosince 2011
22:17

Pohádkové jmění nasliboval lidem podvodník (49) z Frýdecko-Místecka a obral je o nejméně padesát milionů korun. Vydával se za falešného šlechtice, který disponuje zlatým pokladem, a sliboval zhodnocení investic o sto až dvě procent během jediného roku. Baronu Prášilovi často svěřily veškeré životní úspory celé rodiny, které dnes zůstaly na mizině.

Ojedinělý případ vyšetřuje ostravská kriminálka. Na podvodníka, který je ve vazbě, byl už podán návrh na obžalobu a hrozí mu až deset let vězení. Spisový materiál má deset tisíc stran. „Případ ale není zdaleka uzavřen, podvedených budou další, možná i stovky lidí,“ řekl Blesku vedoucí odboru hospodářské kriminality Martin Válek s tím, že policisté prověřují dalších devadesát případů investic.

Baron Prášil

Falešný šlechtic se také vydával správce rozsáhlých majetků několika bohatých lidí z celého světa. Aby si získal důvěru, nakoupil z vkladů jiných klientů mince a diamanty, kterými se prokazoval a věřitele utvrzoval v tom, že skutečně vlastní zlatý poklad. Prostřednictvím třetích osob založil několik obchodních společností se sídlem v zahraničí, většinou v Anglii.

Zhodnocení vkladů podvodník sliboval např. pod hlavičkou firmy Astra Invest Limited. Od 112 lidí tak vylákal téměř padesát milionů korun. „Mezi poškozenými jsou i vysokoškoláci. Je tragické, že o celoživotní úspory přišly celé rodiny,“ konstatoval kriminalista Vlastimil Studený. Podle něj lidé vkládali do společnosti částky od 96 tisíc korun po miliony. Jistý podnikatel svěřil Baronu Prášilovi dokonce sedm milionů korun.

Systém letadla

Podvodnický systém fungoval jako známé „letadlo“. Prvním věřitelům muž slíbené mimořádně vysoké úroky částečně vyplatil, financoval je však z dalších vkladů klientů. Nadšení klienti však nechávali podvodníkovu už jednou vložené a zhodnocené peníze a dokonce přidávali další částky. Někteří dostali jako formu zástavy sbírku zlatých mincí, avšak v mnohem menší hodnotě. V domění, že se jedná o solidní firmu, klienti mnohdy přesvědčili své příbuzné a známé, kteří falešnému šlechtici také zaslali často veškeré své peníze.

Nezaskočilo je ani to, že muž neměl žádnou kancelář a napodával si ani inzeráty. Občas si pronajal salónek, ve kterém hovořil o pohádkové investici před malou skupinkou lidí.

Tisíce podvedených

Dalších nejméně 1300 lidí se nechalo podvést u další společnosti Company Management Limited, kdy poslali zálohu ve výši 15 tisíc korun jako vstupní poplatek za zprostředkování výhodné půjčky. „Tu věc ještě šetříme, i tady bude škoda obrovská,“ dodal Studený.

Část údajného zlatého pokladu, kterým se podnikatel chlubil, se kriminalistům podařilo zajistit při domovních prohlídkách. „Šlo o čtyři kusy zlatých kamenů za více než pět a půl milion korun, dále cihlu a dvacet kusů mincí z bílého kovu,“ uvedl kriminalista Studený. Kromě toho vlastní podvodník dům, pozemky, auto, čtvrt milionu v hotovosti, vše za asi 15 milionů korun.

Jak Studený dále řekl, policisté také prověřovali údajný šlechtický původ podvodníka a šli po stopách zlatého pokladu. „Nic takového jsme nezjistili, mince zakoupil až z vkladů klientů. Je zřejmé, že podvedených bude mnohem více. Třeba ještě věří, že smlouva běží a peníze jim budou zhodnoceny. Měli by se okamžitě přihlásit na policii,“ podotknul kriminalista Studený.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

majojo ( 10. prosince 2011 08:36 )

Vydávat se za falešného šlechtice, to je síla. Nemohli byste při tom psaní i myslet?

siroky11 ( 10. prosince 2011 00:01 )

A věříte že mu fandím? Když jsou lidi tak blbý a hloupý, ať PLATÍ !

Zobrazit celou diskusi