Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Falešní vnuci okrádají stařenky. O jejich celoživotní úspory

Podvodníci se často snaží využívat důvěřivosti starších lidí (ilustrační foto)
Podvodníci se často snaží využívat důvěřivosti starších lidí (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Ivana Žáková - 
31. prosince 2011
06:45

Oči pro pláč zůstávají starým lidem žijícím v Českém Těšíně. Poslední dobou se stále více stávají obětmi fiktivních vnuků. Tyto hyeny je často připraví o celoživotní úspory.

Podvodníci pracují podle stejného a osvědčeného scénáře. Například kolem půl deváté zazvonil v bytě stařenky (79) telefon. Mužský hlas se v něm představil jako její vnuk. „Žádal půjčku ve výši sedmdesát tisíc na výhodnou koupi osobního auta. Babička mu řekla, že bohužel tolik peněz nemá, ale že mu může dát pouze dvacet tisíc,“ informovala Blesk policejní mluvčí karvinského okresu Zlatuše Viačková.

Jak dále uvedla, podvodník samozřejmě souhlasil s nižší částkou a poté ženě řekl, že pro peníze pošle kamaráda. Stará paní neznámému mladíkovi předala na ruku veškeré své úspory.

O něco později udeřil podvodník znovu. Tentokrát volal do bytu ještě starší ženy (82). „Opět se představil jako její vnuk a žádal finanční půjčku ve výši osmdesáti tisíc korun. Znovu použil báchorku o výhodné koupi automobilu a že pro peníze pošle kamaráda,“ vylíčila další případ Viačková.

Policie na Karvinsku apeluje na všechny staré lidi, aby cizím lidem nedávali své peníze. Má poznatky o tom, že možná stejný podvodník zkouší seniory obrat i v Karviné. Kolem poledne tam zazvonil telefon v bytě stařenky (87). Údajný vnuk po ní chtěl půjčit peníze s tím, že je má hodit jeho kamarádovi z okna, kterého tam pošle. Nedůvěřivá babička si u svých nejbližších naštěstí ověřila, jestli její pravý vnuk opravdu nevolal.

„Zjistila, že historka je vymyšlená a kdosi se snažil peníze podvodně z ní vylákat. Varujeme všechny staré lidi, aby nikomu cizímu své úspory nedávali a podezřelý telefonát si zpětně ověřili u svých nejbližších,“ poznamenala policistka Viačková.

gogo ( 1. ledna 2012 11:40 )

Je smutnou pravdou, že dost často jsou nuceni držet staří mladé na uzdě a v úctě k nim právě penězi a svým majetkem, který jim za svého života neodevzdají. A kdy svojí závětí (kterou je dnes již možno mnohem lépe a svobodněji napsat než tomu bylo před lety) drží mladé v šachu... Jen nesmí nikdy podlehnout slibům a vše přepsat na děti. Takových případů se špatným pak koncem znám nepočítaně...

pohadkamaje ( 31. prosince 2011 20:24 )

Velmi správně. Jen s drobnou nuancí, že komunisty nevolí jen staří lidé, ale i mnozí mladí nemakačenkové.

mnpv ( 31. prosince 2011 20:07 )

Je fakt ,že na starý kolena se blbne. To jen Babička Boženy Němcové moudřela. A proto doporučuji, vykašlat se na děti i na vnoučata a v žádném případě finančně nepodporovat. Jsou mladí, mají to pevně ve svých rukách. Když nebude zvyk v rodině cpát prachy mladým, tak se nemůže splést.

annael ( 31. prosince 2011 18:32 )

goga chytlo básnické střevo a já si myslela, že mě už nemůže nic překvapit

anka ( 31. prosince 2011 18:11 )

nahodou, to bylo od pana goga moc mile... vsechno nejlepsi do noveho roku...

Zobrazit celou diskusi