Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Paralympionička předstírala rakovinu, vymámila z lidí 100 tisíc!

České paralympioničce Janě Fesslové hrozí vězení. Předstírala rakovinu, lákala z lidí peníze. (ilustrační foto)
České paralympioničce Janě Fesslové hrozí vězení. Předstírala rakovinu, lákala z lidí peníze. (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Vlaďka Hradská - 
7. prosince 2011
18:59

Českobudějovičtí kriminalisté obvinili paralympioničku Janu Fesslovou (35) z podvodu. Známá sportovkyně na vozíčku předstírala rakovinu, aby zahrála na city empatickým lidem a vylákala z nich peníze. Podle policie se jí kvůli údajné blížící se smrti podařilo získat od několika důvěřivců nejméně sto tisíc korun na léčení. Hrozí jí až dva roky vězení.

„Od dubna 2009 do května letošního roku, postupně, pod záminkou svého úmrtí a zbývajících pár dní života, vylákala od čtyřech poškozených finanční hotovost v celkové částce nejméně 100 000 korun,“ potvrdila Blesk.cz českobudějovická policejní mluvčí Regina Tupá.

Nositelka bronzové medaila z Nagana za hod diskem a držitelka řady sportovních rekordů komunikovala s lidmi přes mail nebo sociální síť. Obelhala tak například i svého spolužáka.

„Tvrdila, že má metastázy v hlavě a potřebuje léky ze zahraničí, které jsou drahé,“ uvedl před časem. Na podvod se přišlo náhodou. Lidem, kteří jí půjčili peníze přišlo divné, že sportovkyně, která umírá a má ležet v nemocnici, soutěží na plaveckých závodech. Když se podvod přišlo, nebyla k zastižení. Skrývala se před celým světem. Obelhala totiž i své nejbližší, příbuzné, kamarády a politiky. Nakonec se sama přihlásila policii.

Kdo je Jana Fesslová?

Sportovkyně se vrcholově věnovala házené. Při zápase se srazila se spoluhráčkou a spadla na zem tak nešťastně, že zůstala ochrnutá. Úraz se stal pouhý den po její svatbě. Od té doby je na vozíčku. Účastnice paralympiád a světových soutěží je držitelkou rekordu v hodu diskem, oštěpem a vrhu koulí. Jako jediná na vozíčku zdolala nejvyšší průsmyk na světě – Khardung (5680 m n. m.) v indickém Himálaji.

Zobrazit celou diskusi