Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Případ vlčích dětí: Za vším stojí fanatický otec

Hostivít a Martin nikdy neviděli, co je za zdmi jejich bytu
Hostivít a Martin nikdy neviděli, co je za zdmi jejich bytu  (Autor: Foto Blesk)
Autor: INT, simao - 
2. prosince 2011
13:22

Martin K. (36), otec dvou vlčích dětí, chlapců Hostivíta (2) a Martina (3), kteří nikdy neopustili pražský byt, neměli boty ani hračky, má podle páteční MfD chorobné sklony k fanatismu. Tvrdí, že má výjimečné schopnosti. Manželce Haně, kterou měl ve své moci, dokonce tvrdil, že dokáže proměnit víno v krev.

Nikdy nebyli venku, nikdy si nehráli se svými vrstevníky, nikdy nebyli u opravdového doktora. "Vlčí bratři" Hostivít (2) a Martin (3), kteří až donedávna strávili celý svůj dosavadní život za zdmi vinohradského bytu svých rodičů, neměli ani rodné listy. Byli schovaní před světem. Zkrátka jako by ani neexistovali. Nyní jsou v náhradní péči u svého strýce a k rodičům se patrně už nikdy nevrátí. Jejich příběh však mezitím získává jasnější obrysy.

Nápad na jejich věznění se patrně zrodil v hlavě jejich otce, který měl celou rodinu pod palcem. Rozhodl se pro alternativní způsob života, okolní svět pokládá za zlý. Jeho družka Hana ho následovala. Zpočátku z lásky, pak už i ze strachu. Nechala se od svého muže pokřtít. Snášela i jeho bití.

Otec rodinu tyranizoval, matka ho však bezmezně obdivovala

Na adresu nadprůměrně inteligentního, avšak psychicky narušeného Martina K. uvedla v pátečním vydání MF Dnes: "Považuje se za léčitele a kněze." Svou ženu prý zmanipuloval a dokonale ovládal. Ani jí nedovoloval opouštět byt, musela snášet fyzické násilí. Nakonec se sama obrátila na policii, strach z jejího muže se vystupňoval, začala se bát o vlastní život.

Hana K. je s odebráním dětí smířená, zpět je prý nechce Hana K. je s odebráním dětí smířená, zpět je prý nechce | Foto Blesk

Pupeční šňůry v mrazáku

Protože byl však nezvyklý způsob života tyrana a celé jeho rodiny v rozporu se zákony, 12 let vězení nyní hrozí oběma rodičům. A svou situaci možná ani pořádně nechápou. "Když se jim úředníci například snažili vysvětlit, že jejich děti právně vůbec neexistují, řekli, že namísto rodných listů uložili doma do mrazáku části pupeční šňůry chlapců," popisuje MF Dnes nenormální uvažování léčitele a jeho družky.

Chlapci byli rodičům odebráni, po měsíci v dětském centru Thomayerovy nemocnice skončili u strýce. Jejich třináctiletá sestra žije již od svých čtyř let pro změnu u prarodičů. Je zarážející, že osud jejich potomků je rodičům vcelku ukradený. Nemají k nim totiž žádný vztah.

Přes matčino doznání je patrné, že jde i v jejím případě o narušenou osobnost - její naprostou závislost na manželovi potlačil na chvíli jen strach. Jako by jí její "kněz" vymyl mozek. Změní se za mřížemi její náhled na celou věc?

hofihofi ( 3. prosince 2011 13:58 )

Tady zjevne nekteri jedinci nechapou vyznam slova - vlci deti - zde nejde o fyzicke poskozeni, prvni povest vypravi o Romulovi a Removi, ktere odchovala vlcice, ano ty deti to preziji, ale v naprostem inteligencnim utlumu a bez jakychkoliv predpokladu prezit bez pomoci, neumeji nic,intelektualne nula. Nejsou schopne prezit bez pomoci zvenci, je to jen fungujici telo, robot bez intelektu, organismus odouzeny rodici k smrti.Naprosto neschopmi zit mezi ostatnimi.bez rodicu, vymyti mozku, spise nenaplneni.

hofihofi ( 3. prosince 2011 12:34 )

TY PROTOZE Z FOTKY POZNAS VSE A NADAVAS. TAKZE TE ZAVREME DO SKLENENE RAKVE DAME VYZIVU A JE VSE V PORADKU, DALSI SILENEC

01380138 ( 3. prosince 2011 09:42 )

dejte už pokoj

manolla1 ( 3. prosince 2011 06:52 )

!!!

evanax ( 2. prosince 2011 23:21 )

Ti lidé nejsou zjevně normální. Nevím, zda pomůže vězení. Divných osob je dnes dost. I do našeho baráku se v poslední době stěhují zvláštní lidé. Pode mnou žije ředitelka školky s dítětem předškolního věku, údajně sama, ale dítě tam slyším celé dny a někdy i dlouho do noci, téměř nechodí ven a je tam samo s chlápkem, s nímž snad ta žena žije, a často i s tlupou mladých, kteří tam s oním chlápkem stále něco dělají. Byt mi od toho věčně hučí, chvěje se mi podlaha i nábytek, zřejmě tam běží nějaké silné větráky či odsavače a to dítě v tom prakticky neustále je! Zpočátku klouček i po nocích křičel, ale hlásit to nikde nelze, neboť ta žena vyhrožuje právníky i při pokusu bránit se proti hluku u správy. Stěhují se sem a docházejí v poslední době často rovněž lidé, i s dětmi, kteří také provozují podobné utajené práce a vzájemně se kryjí. Neslaví běžné svátky (např. Vánoce, Velikonoce), naopak, intenzita prací se v těch dnech zvyšuje... Určitě jde rovněž o nějakou sektu či podivnou alternativu, i když navenek jsou vlastně nenápadní. Ale jak může dítě žít v tak děsivých podmínkách, v hluku, při celonočních návštěvách a sprostých nadávkách, které se odtud občas linou, to je znepokojující. Ale kdo by podezříval ředitelku školky, že? Určitě má všude známé, každou stížnost hravě vymluví komukoli, má přístup k právníkům, jak tedy zabránit podivné výchově dítěte? Co z takového tvorečka vyroste v tak nenormálním prostředí? Je mi ho prostě moc líto.

Zobrazit celou diskusi