Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dívka (17) okrádala seniorku (89): Na útěku si zlomila obě nohy

Autor: Helena Lacinová - 
26. listopadu 2011
08:26

Lidé v Duchcově jsou otřeseni událostí, která se odehrála ve čtvrtek dopoledne a zavolali do Blesku.  Mladá Romka (17) se vloupala do bytu seniorky (89), které dříve pomáhala v domácnosti. Vyrušili ji však pracovnice charity, které se se starou paní vracely z nákupu. Zlodějka se před prozrazením chtěla zachránit skokem z okna a vyskočila na ulici. Vážně se přitom zranila, zlomila si obě nohy.

Ukradla tu nějaké věci, ale vše policisté zajistili,“ řekla seniorka do domácího telefonu. „Nikomu neotevřu, bojím se,“ řekla stará paní třesoucím se hlasem a dodala, že je stále v šoku, protože zlodějku zná. „Už u mě skoro čtyři roky nebyla, ale klíče si asi nechala,“ řekla. Zlodějka přitom od ní bydlí nedaleko. „Bydlí támhle ukázal,“ dům nadohled muž ze sousedství. "Viděl jsem, jak leží na zemi a její rodina se jí snaží odnést," popsal drama muž. V rodině mladé Romky se k případu nechtěli vyjádřit. K události místní zavolali starostku Duchcova Jitku Bártovou.

Nemyslím, si, že by někdy měla tahle dívka ke staré paní vztah, spíš ji vždy zneužívala," viděla realisticky situaci Bártová. „Mrzí mě, že se to stalo v době, kdy jsme začali spolupracovat s vládní agenturou pro začleňování menšin, aby se situace mezi Romy a starousedlíky všeobecně rozjitřená, zklidnila. Tenhle případ ke společnému soužití skupin nepřispěje,“ řekla s tím, že sami Romové by se měli nad takovými věcmi zamyslet. Dodala, že zaúkolovala pověřené pracovníky, aby promluvili nejen s romskými dětmi na toto téma. "Krádeže a zvláště na starých a nemohoucích lidech, že nelze tolerovat a nastoupí po nich trest," dodala. Policie potvrdila, že případ vyšetřuje. „S ohledem na věk podezřelé nemůžeme sdělovat podrobnosti,“ řekl mluvčí Daniel Vítek. Stejně reagoval i mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra. Jen potvrdil, že kradoucí dívka je hospitalozována v teplické nemocnici.