Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zraněný motorkář den po operaci chodí! V páteři má cement

Autor: Gabriela Peringerová - 
24. listopadu 2011
20:25

Rozdrcené a zlomené obratle v páteři umí v brněnské fakultní nemocnici opravit cementem. Do obratle vpíchnutý cement za sedm minut ztvrdne a pacient se může druhý den postavit na nohy. Na nohy tak opět postavili i zraněného motokrosaře.

Novou metodu se lékaři poprvé rozhodli vyzkoušet v okamžiku, kdy na spinální jednotku přivezli motokrosaře Martina Trávníčka (29). Z výšky čtyř metrů dopadl při tréninku na záda a zlomil si dva obratle v hrudní oblasti. „Jel jsem dva skoky za sebou. Skočil jsem ale daleko a na druhém nájezdu mě to vymrštilo z motorky nahoru,“ popisuje nehodu sportovec. Při pádu si navíc zlomil nohu. O nabídce lékařů, vyzkoušet na sobě novou metodu cementování páteře přemýšlel krátce. „Asi dvě vteřiny. Lékaři mě zaručili, že páteř bude fungovat na sto procent,“ říká mladý muž.

Při operaci mu do zad vbodli čtyři úzké kanyly. „Těmi jsme do postižených obratlů nejdřív nasunuli stenty, což jsou balónky a otevřeli je. Tak jsme vyztužili zlomené stěny obratlů. Na závěr jsme do otevřených stentů vpíchli cement a nechali zatvrdnout,“ popisuje metodu lékař Stanislav Kazda. Martin Trávníček se tak už druhý den postavil na vlastní nohy bez obav, že se jeho páteř zbortí. „Záda mě skoro nebolela. Víc jsem cítil tu zlomenou nohu,“ říká Martin.

Operaci, která stojí 70 tisíc korun a léčbu hradí pojišťovna, mají v Brně za sebou už dva pacienti. Lékaři se budou snažit novou metodu při zraněních využít co nejvíce. Je totiž z ekonomického hlediska výhodná. „Doposud jsme podobné úrazy řešili pomocí čtyř šroubů zavedených do zdravých obratlů nad a pod zraněním. Rehalibitace a léčba trvala měsíce. Nová metoda postaví pacienta na nohy hned a ušetří peníze za další léčbu,“ vysvětlil primář spinální jednotky Vladimír Mužík.

milin ( 25. listopadu 2011 02:13 )

Tak to je supr novinka..Ještě kdyby tak uměli léčit případně stlačenou míchu...

falesnysobik ( 25. listopadu 2011 00:49 )

Pro autora článku: Aspoň jste měli začernit na rentgenu rodné číslo pacienta. Kolikrát nesmyslně dáváte na fotografiích černé pásky přes oči a tuhle informaci tu necháte.

Zobrazit celou diskusi