Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Jaké jméno bude mít nakonec hrošík? Vybrali jste 10 tipů!

Autor: Tereza Hořínková, Eva Tušková, mivrk - 
16. srpna 2011
05:00

ANKETA: Už jen pět dní a momentálně nejznámější mládě pražské zoologické zahrady bude mít jméno. O víkendu totiž chovatelé vybrali ze všech přihlášených nápadů deset nejzajímavějších. Jaké myslíte, že nakonec hrošík dostane? Už nyní můžete hlasovat na internetových stránkách Blesk.cz, kde probíhá anketa. Mezi vybranými se dokonce objevilo i jméno podle syna Agáty Hanychové – Kryšpín.

Bude se nakonec opravdu hroší celebrita jmenovat podle syna modelky a podnikatelky Agáty Hanychové Kryšpín? „Jaké jméno nakonec vyhraje, zjistí všichni až na křtu hrošího kluka 21. srpna, kde ho oznámí jeho patron Marek Eben. Chovatelé vybrali ze všech jmen, která dorazila, deset a o těch nyní čtenáři Blesku mohou hlasovat,“ informovala mluvčí Zoo Praha Jana Ptačinská.

A co na to říká Agáta? „Přijde mi to vážně vtipné. Těším se, až půjdeme s Kryšpínkem do zoo a já mu řeknu, že se tenhle hrošík jmenuje podle něho,“ prozradila.

Když není ve vodě, spí

„Bylo to dlouhé vybírání a dohadování. Nečekali jsme to, ale od čtenářů Blesku dorazilo několik stovek návrhů. Nakonec jsme z nich vybrali deset nejlepších: Váleček, Pepan, Véna, Sumo, Šiška, Jožin, Oliver, Vincent, Kubík a Kryšpín,“ vypočítala Ptačinská.

Blesk v neděli navštívil hrošího chlapce, aby zjistil, jak se připravuje na svůj velký den – křest. A překvapivě... Skoro celý den zase prospal! „Když není ve vodě, tak spí. Je to jeho nejoblíbenější činnost,“ dodala mluvčí. Ráno se hrošík probudí, pořádně nají a jde si většinou opět schrupnout. Odpoledne se občas smočí, a pak si jde zase dáchnout. Když má pak hodně lenivou náladu, spí i ve vodě.

Maminka je z Ostravy, tatínek Pražák s maďarskou krví

Hlava hroší rodiny, Slávek (26), se narodil v pražské zoo. Jeho rodiče se sem přistěhovali z Budapešti. Když Slávek během povodně v srpnu 2002 osiřel, očividně se necítil dobře. Proto k němu zoo sháněla nevěstu co nejrychleji, a hned v listopadu k němu dorazila z Ostravy tříletá hrošice Maruška.

Poprvé se viděli 13. ledna 2003, kdy se začali seznamovat v bazénku... Z jejich lásky nakonec vzešel nejdříve v roce 2006 hrošík Tomík, který už našel nový domov ve Francii, a nyní i tento druhý hroší klučina.

Hrošice Róza – legenda ostravské zoo

Byla úplně prvním hrochem, který se v Ostravě choval. Narodila se 20. června 1961 v zoo v bavorském Mnichově. Rok bydlela v Zoo Dvůr Králové, odkud putovala právě do ostravské zoo, kde zakotvila napořád. 30. ledna 1972 se jí narodilo historicky první mládě v celém tehdejším Československu.

„Róza byla služebně nejstarším zvířetem, které dosud Zoo Ostrava chovala. Uhynula 7. října 2009. Bylo jí 48 let,“ potvrdila mluvčí Zoologické zahrady Ostrava Šárka Kalousková s tím, že minulý týden v pavilonu hrochů odhalili pro zraky veřejnosti její kostru. Hroší skelet není k vidění nikde jinde v ČR.

vonamula ( 19. srpna 2011 11:31 )

JYRKA

mandat ( 16. srpna 2011 13:28 )

FIDEL

mandat ( 16. srpna 2011 13:28 )

ALADIN

Zobrazit celou diskusi