Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vnouček lachtana Gastona mečí jako koza!

Autor: Václav Suchan, Kbali - 
12. června 2011
06:01

Narodil se v pražské zoo před třemi týdny. Tehdy vážil jen 5,5 kilogramu, dnes už váží skoro osm. Ještě nemá jméno, protože zatím není jasné, zda je to lachtaní kluk, nebo holka. Ale má se čile k světu. Saje mléko od své mámy Abíby a zatím nesmí do vody. A když má hlad, mečí vnouče slavného Gastona jako koza!

„Pohlaví se v této chvíli ještě nedá přesně určit. Veterinář má ale podezření, že to bude nejspíš sameček. Podle toho, když ho viděl, jak čůrá,“ vysvětluje s úsměvem ošetřovatelka Michaela Severinová.

Pohlaví se totiž u lachtanů pohledově liší jen vzdáleností řitního a pohlavního otvoru, u samiček jsou blíž u sebe. Malý čiperka vyrůstá odděleně od celé skupiny lachtanů v pražské zoo. Je pouze se svou mámou Abíbou, táta Meloun zůstal ve výběhu se skupinou.

Lachtánek zatím nesmí do vody. „Malí lachtani mají prvních šest týdnů smáčivý kožich, nesmí proto do vody, aby neprochladli. Musí nejdřív přelínat, což je zhruba v šesti týdnech, a pak se začnou učit plavat. Postupně mu budeme napouštět bazének a přidávat vodu. Až se naučí plavat, tak ho začneme vždycky tak na hodinu denně vypouštět k celé skupině. To bude tak někdy ke konci prázdnin, když půjde všechno dobře,“ říká ošetřovatelka.

Ve výběhu s celou skupinou by pak lachtánka mohli návštěvníci pražské zoo vidět v září. Zatím pouze saje mléko od mámy, zhruba za půl roku se začne přikrmovat rybami, které se postupně stanou jeho hlavní potravou. Především sledi a makrely. Dospělák lachtan jich spořádá denně až šest kilogramů.

Malý lachtan je hodně hravý a svými ostrými zoubky kouše do hraček, které mu ošetřovatelé dali. Občas čiperně popoběhne, pak se zase přitulí k mamince. To, když má hlad a vydává zvuky, něco mezi mečením a bečením. Dospělí lachtani pro změnu hekají, bekají a štěkají,“ popisuje jejich řeč ošetřovatelka.

Dědeček byl slavný Gaston

Gaston byl zřejmě nejslavnějším zvířetem, které kdy pražská zoo chovala. Při povodních v létě 2002 zaplavila voda spodní část zoo včetně sektoru lachtanů. Gaston se přes zaplavený výběh slonic dostal do Vltavy. Našim záchranářům se ho na českém území nepodařilo odchytit a doplaval až do Německa.

Tam ho 19. srpna v Lutherstadt- Wittenbergu po 300kilometrovém vysilujícím maratonu odchytili němečtí záchranáři. Na následky stresu, únavy a vyčerpání ale dvanáctiletý kolem 200 kg vážící lachtan zemřel.

Gaston byl jako mládě chycen ve volné přírodě v jižní Africe a pražská zoologická zahrada ho koupila od obchodníka z Namibie v roce 1991. Jméno mu dala jeho cvičitelka a chovatelka Michaela Voldřichová. Nynější nejmenší mládě lachtana v pražské zoo je potomkem samičky Abíby a Melouna. Oba jsou přímými potomky Gastona, přičemž Abíba se narodila posmrtně.

capitan_jorge ( 12. června 2011 09:34 )

jako stehno. Mnohem více mečí odborářští bossové a Nečas, který navíc ještě "zmekuje" a to nejsou s Gastonem v příbuzenském vztahu.

Zobrazit celou diskusi