Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Děti hrdinové: Zachránil maminku, stará se o postiženého

Magda, Gabriel a Angelina (zleva) vynikají nad vrstevníky
Magda, Gabriel a Angelina (zleva) vynikají nad vrstevníky  (Autor: Jiří Hadač)
Autor: kyc, Kjaj - 
29. června 2011
14:48

Nadané, chytré, nebojácné a pohotové děti. Přesně takové Praha 4 ocenila za jejich mimořádnost. V rámci projektu Dělám víc, než musím totiž městská část vybrala dvacítku občánků, kteří vynikají nad svými vrstevníky a v mnohém i nad dospělými.

MAGDA MACHOVIČOVÁ (15)

Stará se o postiženého brášku

Magda a její bratr Martin jsou dvojčata. Od dětství jsou však naprosto rozdílní. Martina totiž jako malého kloučka postihla mozková mrtvice. Od té doby je postižený. „Když se to bratrovi stalo, tak se musel učit skoro všechno od začátku. S tím vším jsem mu pomohla. Každý den ho oblékám, pomáhám mu při jídle a ve škole,“ popisuje starání se o milovaného brášku Magda. Martin díky ní chodí pouze o ročník níž. Kdyby mu denně nepomáhala, dost možná by tempo normální základní školy nezvládl vůbec.

GABRIEL VARŠA (10)

Zachránil život mamince!

Když letos v únoru Gabrielova maminka Nela (42) doma upadla do bezvědomí, její teprve desetiletý syn nezaváhal ani na minutu. „Zavolal jsem na 155 a udělal, to co mi operátorka řekla. Položil jsem mámě ruku na hrudník a zjistil jsem, že dýchá,“ popisuje Gabriel. Mámě pak vrátil vědomí štípanci do tváří! O zbytek se už postarala právě rychle přivolaná záchranka.

ANGELINA WANGOVÁ (11)

Zvládá dvě školy najednou

V jedenácti letech jsou mnohé děti rády, že vůbec zvládají látku ve škole. Angelině ale je jedna škola málo. Chodí totiž naráz rovnou do dvou! „Rodiče se narodili v Číně, já v Čechách. Abych zapadla do místní kultury, chodím do české školy a pak ještě navštěvuji i tu čínskou,“ vysvětlila Angelina a dodala: „V češtině mi dělají problémy pády, ale proti čtyřem tisícům čínských znaků je to brnkačka.“

Zobrazit celou diskusi