Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tanec u tyče jsme vyzkoušeli na vlastní kůži

Autor: Eva Hofrichterová, mivrk - 
24. dubna 2011
20:01

Když se řekne tanec u tyče, většina lidí si představí zakouřený bar s vlnící se striptérkou. Omyl! Redaktorka Blesku vyzkoušela nový hit – tancování u tyče jako sportovní disciplínu, tedy pole dance. V Česku je čím dál populárnější a už je téměř jisté, že příští rok se předvede jako testovací sport na olympiádě v Londýně.

Nejvíce možností, kde si v České republice zkusit pole dance, nabízí Praha. Cvičí se ale i v Brně, Liberci, Plzni, Opavě a dalších městech. „Kurzy sportovního tancování u tyče v Česku začaly probíhat asi před dvěma lety. Začínalo se na neprofesionálních tyčích, v podstatě to byly uříznuté trubky,“ směje se Linda Amelia, spolumajitelka a lektorka pražského studia Firefly.

Její kolegyně Andrea mezitím předvádí neuvěřitelné akrobatické otočky. Tyčí je ve studiu celkem sedm. „Kurzy mají několik úrovní. V té první učíme základní prvky na zemi a jednodušší otočky. Jde o to hlavně posílit ruce,“ vysvětluje Linda Amelia.

Zatím jen dva muži…

Co je potřeba na to, abyste začali s pole dance? „Obecně žádné omezení neplatí, chodí k nám třeba i silnější ženy. Tancováním u tyče se skvěle formuje postava. Tancovat můžou i muži, ale v Česku jsou zatím jen dva,“ vysvětluje Linda.

Tříměsíční kurz vyjde na zhruba dva tisíce korun. Obě lektorky, které Blesk zpovídal, přiznaly, že vytrvale bojují se stigmatem, že tanec u tyče patří jen do nočních barů. „Kvůli tomu třeba jako skupina nevystupujeme na akcích spojených s erotikou,“ vysvětlují lektorky.

Pole dance v Česku ještě není akreditován ministerstvem školství, ale právě lektorky z tohoto studia už podaly žádost a v nejbližší době se tak i u nás zřejmě stane oficiálním sportem.

capitan_jorge ( 25. dubna 2011 15:55 )

naučte se češtinu, zejména její gramatiku a nemažte příspěvky, které vás na vaše diletanství upozorňují.

Zobrazit celou diskusi