Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za Stalinovu krutost mohla nemoc mozku?

Autor: bali, mivrk - 
22. dubna 2011
20:42

Pro paranoidní a kruté chování sovětského diktátora Josifa Stalina zřejmě existuje vysvětlení. Z odtajněných deníků jeho osobního lékaře vyplývá, že trpěl kornatěním mozkových cév. Právě tato nemoc mohla mít tohle všechno na svědomí.

"Rozsáhlá ateroskleróza v jeho mozku, kterou jsme objevili při pitvě, by měla vznést otázku, nakolik tato choroba - která se podle všeho vyvíjela několik let - ovlivnila Stalinovo zdraví, jeho charakter a jeho činy," napsal si lékař do deníku.

Alexandr Mjasnikov patřil do úzkého kruhu lidí, které si diktátor pustil k tělu. Úryvky z jeho deníku poprvé zveřejnil moskevský list Komsomolec: "Stalin mohl ztratit smysl pro dobro a zlo, zdravé a škodlivé, přípustné a nepřípustné, přítele a nepřítele. Charakterové vlastnosti se mohou stát přehnanými, takže se podezřívavý člověk stane paranoidním."

V přibližně v stejné době vycházejí i osobní deníky Lavrentije Beriji, jednoho z vykonavatelů Stalinových čistek. Jsou-li pravé a pravdivé, poskytnou historikům velice cenný materiál.

jakub-moravec ( 24. dubna 2011 13:24 )

gevi, ještě dodávám, já že jsem krve žíznivý, samej samopal a střílení? Vždyť já by nezabil ani slepici! Je mi líto že jste mi nerozuměl, je to jako jeden o voze, druhý o koze. Vše bylo myšleno obrazně a k tomu vašemu jinému dopisu který jste napsal ve zprávě o Sýrii. Tam jste uváděl, že žádnou změnu si v naší politice nepřejete, žijete si vcelku spokojeně a lépe než za socialismu. A tudíž nevíte nic o legální korupci v zemi, státní mafii, tunelářství a všeobecné zlodějně ve státním aparátě. A právě proto, že máme takových volů jako jste vy, k žádné změně nemůže ani dojít.

jakub-moravec ( 24. dubna 2011 05:06 )

gevi, tam v jiné diskuzi jste psal, že se vám úplně líbí tak jak to je teď a žádnou změnu si nepřejete. Proto už nemá smyslu s vámi diskutovat.

jakub-moravec ( 24. dubna 2011 04:49 )

gevi, zastřelit nebo pověsit je přeci jedno,

gevi ( 23. dubna 2011 16:45 )

Člověče,vy jste ale krvažíznivý. Samej samopal a střílení. Myslím, že ve skutečnosti budete před lidmi zakřiknutý ušlápnutý človrdík, který se zde snaží ukázat, že on by neváhal střílet do lidí, kteří mají jiný názor než on sám. Jste docela směšná figurka těchto diskuzí.

gevi ( 23. dubna 2011 16:41 )

Já myslel, že chcete Klause rozstřílet z vašeho samopalu při Velké revoluci.

Zobrazit celou diskusi