Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Hammas a Mossad si dali rande v Česku?

Zástupci Hammasu se v České republice měli sejít se zástupci Mossadu
Zástupci Hammasu se v České republice měli sejít se zástupci Mossadu  (Autor: čtk)
Autor: ČTK, ap - 
20. ledna 2011
16:14

Nepřátelé na život a na smrt. Izrael a Palestinci se všeobecně příliš nemusí. A nenávist mezi tajnou službou Izraele Mossadem a palestinským radikálním hnutím Hammas je přímo příslovečná. Jedni jsou pro druhé nenáviděnými okupanty. Druzí pro první a pro většinu světa krvežíznivými teroristy. Přesto se prý sešli. Na české půdě.

Podle palestinského tisku se v České republice údajně tajně setkali šéf palestinské radikální skupiny Hamas a zástupci izraelské tajné služby Mossad. O zprávách palestinských médií, která se odvolávají na evropské zdroje, dnes informoval izraelský server JSSNews.

Server si klade otázku, zda informace o takovém setkání je dalším tahem palestinské umírněné strany Fatah prezidenta Mahmúda Abbáse, jak připravit radikální hnutí Hamas o důvěryhodnost, či zda jde o pravdivou zprávu.

BIS situaci nekomentuje

Bezpečnostní informační služba (BIS) dnes na dotaz ČTK uvedla, že tyto informace nebude komentovat, protože jí to nepřísluší. Palestinské velvyslanectví v Praze ČTK sdělilo, že nemá informace o schůzce. Stejně se vyjádřil mluvčí české diplomacie Vít Kolář.

Oficiální evropské zdroje podle JSSNews, tvrdí, že předák Hamasu Sálih Arúrí se setkal se zástupci izraelské tajné služby Mossad v České republice.

Tyto zdroje agentuře PalPress sdělily, že schůzky se zúčastnil Arúrí, skupina vůdců Hamasu, jejichž identita nebyla uvedena, a několik tajných agentů Mossadu. Zdroje dodaly, že cílem schůzky bylo příměří v Gaze a také snaha zabránit ostřelování izraelského území palestinskými raketami.

Schůzku měl zorganizovat zástupce Mossadu v ČR

Arúrí byl před několika měsíci propuštěn z izraelského vězení na základě dohody uzavřené s izraelskými zpravodajskými službami. Vypovězen byl do Sýrie, kde nyní žije.

Arúrí je na internetových stránkách Hamasu označován jako zakladatel ozbrojeného křídla Hamasu - Oddílů mučedníka Izuddína Kásama - v Předjordánsku. Evropské zdroje palestinské agentury také informovaly, že osobou, která schůzku zorganizovala, je zástupce Mossadu v České republice.

Palestinské radikální hnutí Hamas, které mají Spojené státy a Evropská unie na seznamu teroristických organizací, vládne v pásmu Gazy od roku 2007. Zatímco předseda palestinské samosprávy a šéf Fatahu Mahmúd Abbás se snažil s Izraelem jednat, Hamas jakékoli jednání vždy odmítal.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi