Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

FOTOGALERIE: Tak slavil svět Silvestra

Autor: ČTK, šim, apk - 
1. ledna 2011
09:00

Miliony lidí po celém světě přivítaly rok 2011. První propukly oslavy na tichomořském ostrůvku Kiribati a nevázané šílenství postupně ovládlo všechna časová pásma. Nejbouřlivější oslavy prožil asijský kontinent. Tamní ohňostroje byly nejkrásnější

Jako první přivítali nový rok obyvatelé tichomořského ostrova Kirimati. Atol Kiritimati označovaný dříve jako Vánoční ostrov je součástí ostrovního státu Kiribati, kterým prochází takzvaná datová hranice. Ostrované díky poloze ostrova slaví Nový rok mezi prvními na planetě. Půlnoc u nich nastala v 11:00 SEČ. Jako poslední na světě Nový rok o 24 hodin později přivítají obyvatelé Havaje, a to včetně amerického prezidenta Baracka Obamy, který na ostrově tradičně tráví svoji novoroční dovolenou.

První velké město, které Nový rok přivítalo, je australské Sydney. Půlnoc tu oslavili ve 14 hodin SEČ. Oslavy zde zahájila letecká přehlídka historických letadel a ukázka lodí, kterou v tamním přístavu a v okolí mostu Harbour Bridge sledovalo nejméně 1,5 milionu lidí.

Vietnam slaví vůbec poprvé

Oficiální oslavy včetně odpočítávání vteřin do půlnoci nebo světelné show chystala také vietnamská metropole Hanoj. Komunistický stát si dosud oslav Nového roku dosud příliš nevšímal. Změnu lunárního kalendáře tradičně mohutně oslavuje během takzvaného svátku Tet, který tentokrát připadne na začátek února.

V centru Tokia se sešly tisíce lidí, kteří u starobylého budhistického chrámu vypustili do vzduchu stříbrné balónky, ke kterým přivázali své prosby a přání do nového roku. Nový rok přivítaly také tradiční údery do zvonu, které mají pomoci zapudit zlo.

Historické oslavy přivítalo Estonsko, které úderem půlnoci zahájí jako první postsovětský stát přechod na společnou evropskou měnu euro.

Milion lidí na Time Square

V New Yorku, na náměstí Times Square a v jeho okolíoslavilo Silvestra na milion lidí. Sněhové bouře, které město trápily v posledních dnech, ustoupily a díky relativnímu oteplení mohou Newyorčané vítat příchod nového roku daleko příjemněji.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi