Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Da Vinciho kód existuje! V očích Mony Lisy našli záhadná čísla!

Autor: gam, INT - 
13. prosince 2010
14:53

Slavná Mona Lisa neukrývá tajemství jen ve svém úsměvu, ale i v očích! Horkou novinku našli vědci při důkladném prozkoumání obrazu. Da Vinciho kód tak zřejmě není jen pouhou fikcí spisovatele Dana Browna. V očích nejslavnějšího Da Vinciho díla se totiž skrývají drobná záhadná čísla a písmena.

V zornicích 500 let staré malby vědci a badatelé z italského Národního institutu pro kulturní dědictví objevili drobná písmena L a V a několik čísel. Pouhým okem jsou bohužel pro návštěvníky muzea Louver, kde obraz už několik let visí, neviditelné. Dají se vidět jen díky moderním zvětšovacím technikám.

Vědci zatím netuší, co by znaky mohly znamenat. "V pravém oku jsou písmena LV, které by mohly býti iniciály Leonarda da Vinciho. V levém oku jsou další symboly, které jsme dosud neidentifikovali," řekl Silvano Vinceti, prezident Národního institutu pro kulturní dědictví.

Může to být milostné poselství

Italští badatelé ale mohou s jistotou potvrdit, že nejde o omyl a znaky namaloval opravdu sám Da Vinci. "Da Vinci byl posedlý esoterikou a používal ji ve své práci. Zanechával na obrazech odkazy pomocí symbolů. Je možné, že jde o milostné poselství samotné Moně Lise," dodává Vinceti.

Da Vinciho záliba v symbolech inspirovala amerického spisovatele Dana Browna k románu "Da Vinciho kód", ve kterém se v obraze Mona Lisa skrýval klíč k nalezení největší křesťanské svatyně Svatého Grálu. Román se okamžitě stal absolutním bestsellerem po celém světě, pobouřil Vatikán a způsobil širokou diskusi. Mnozí čtenáři však zůstali zklamáni, když zjistili, že jde o pouhou fikci a ne o vědecky podloženou práci.

anasyi ( 15. prosince 2010 17:05 )

bara,sem uz asi nikdo nezajde,tady mas na me m oj z is ov a 22 @s e zn am.cz trochu to naplnim smeilky

anasyi ( 14. prosince 2010 22:54 )

bara,mela bys mit kontakt na zirafku a pres ni,se dostanes ke me.

bara ( 14. prosince 2010 18:40 )

ještě o jeho homosexualitě psali v časopise 100 + 1 )

bara ( 14. prosince 2010 18:39 )

anasyi, můžeme se na jaře domluvit... napíšu ti pak svou adresu - nejdříve dám odkaz...atd. ) Francii miluju..)

bara ( 14. prosince 2010 18:37 )

díky, u vás budu mít příští rok výstavu

Zobrazit celou diskusi