Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Peklo ve věznici: V plamenech uhořelo 83 lidí

Autor: ČTK, ap, Krvs, mivr - 
8. prosince 2010
20:42

AKTUÁLNĚ: Bitka dvou znepřátelených gangů skončila tragédií. Ve věznici v San Miguel v hlavním městě Chile se do sebe pustily dva znepřátelené skupiny. Zapalovali při tom matrace a oheň nakonec nedokázali zvládnout. V plamenech zemřelo hroznou smrtí 81 lidí, další dva zemřeli v nemocnici.

Nejméně 81 lidí zemřelo při dnešním požáru ve věznici v hlavním městě v Chile. Další dvě osoby zemřely následně v nemocnici a nejméně jednadvacet lidí je zraněno, z toho čtrnáct velmi vážně. Mezi lehce zraněnými je podle tiskových agentur i jeden z hasičů a dva dozorci. Oheň vypukl po bitce mezi vězni ze dvou znepřátelených gangů, kteří zapalovali matrace.

Plameny zachvátily nejvyšší, třetí patro zařízení San Miguel v jižní části Santiaga po páté hodině ranní místního času. Hasiči na místo neštěstí dorazili podle informací médií až za dvě hodiny od vypuknutí požáru, protože policie chtěla nejprve v trestnici zjednat pořádek. Situaci ztěžovalo i to, že na 1900 vězňů připadalo pouze pět či šest dozorců.

Situace uvnitř budovy je už pod kontrolou, chaos však nastal před věznicí, kde se shromáždily stovky příbuzných trestanců a dožadovaly se informací o jejich osudu. Identifikace obětí postupuje ale velmi pomalu kvůli stavu, v jakém se spálená těla nacházejí. Zatím byla zjištěna totožnost patnácti obětí.

Přeplněná věznice

Ve věznici si trest odpykávalo celkem asi 1900 vězňů, což vysoko převyšuje kapacitu tohoto zařízení, která byla stanovena na 700 osob. Budova přitom patří v zemi k těm modernějším, postavena byla ve čtyřicátých letech minulého století.

Chilský ministr zdravotnictví Jaime Maňalich dnešní tragickou událost označil za největší neštěstí v dosavadní historii chilské vězeňské správy. "To, co se stalo, je neštěstí, které zasáhlo celou naši zemi," prohlásil ministr pro Chilskou televizi.

Hasiče přivolal k požáru telefonát z mobilního přístroje, není ale jasné, zda volal dozorce nebo vězeň. Nicméně přinejmenším jeden z trestanců mobilní telefon ilegálně měl.
Situace uvnitř budovy je už pod kontrolou, chaos však nastal před věznicí, kde se shromáždily stovky příbuzných trestanců a dožadovaly se informací o jejich osudu. Identifikace obětí postupuje ale velmi pomalu kvůli stavu, v jakém se spálená těla nacházejí. Zatím byla zjištěna totožnost 15 obětí.

antimultikulti ( 8. prosince 2010 17:15 )

taky by se nic nestalo

Zobrazit celou diskusi