Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Chapman: Zavraždit Lennona bylo snadné

Autor: ČTK, ap, Krvs - 
8. prosince 2010
05:31
Stalo se před třiceti lety: Mark Chapman (25), který si během života prošel drogovou závislostí, náboženským fanatismem i psychiatrickou léčbou, stál před třiceti lety u brány newyorského bytového komplexu Dakota. Čekal na Johna Lennona, který v jednom z luxusních bytů bydlel. Vzápětí zaznělo pět výstřelů a legenda světové hudby se zhroutila k zemi...

Chapmanův život byl plný zvratů. Rodák z texaského Fort Worth trpěl vzácnou formou autismu, jako mladík si prožil drogové období, trpěl různými obsesemi, navštěvoval psychiatra a někdy kolem roku 1971 se stal fanatickým náboženským vyznavačem. Johna Lennona dlouho obdivoval a stal se jeho osobou posedlý do té míry, že se oženil s Japonkou, jež mu připomínala hudebníkovu manželku Yoko Ono.

Těžké mládí řešil drogami

Po svém zatčení si Chapman stěžoval, že od mládí trpěl psychickou šikanou ze strany svého otce. Ten jako voják z povolání těžce nesl synovu mizernou fyzickou kondici. "Kolikrát jsem jenom kvůli tomu brečel," postěžoval si vyšetřovateli.

Řešil to útěkem do říše snů a drogami. Věřil, že je povolán bohem, aby se zastával "obyčejných" lidí." Od čtrnácti let bral pravidelně LSD, marihuanu, heroin, a meskalin. Posléze se plně vrhl na víru. Vstoupil do mládežnické organizace křesťanů a po ulicích rozdával výtisky Bible. Ani to ho však nespasilo.

Měl všechno a já nic

Johna Lennona nejprve zbožňoval. Stejně jako celé Beatles. Pak se ale jeho postoj změnil. Jedním z motivů Chapmana byl prý Lennonův výrok, že "Beatles jsou slavnější než Ježíš".

Zabil ho prý taky proto, že sám nic neznamenal a chtěl, aby si jej lidé všimli. "Měl celý svět na řetězu a já jsem cítil, že nejsem ani jeho článkem," vysvětloval Chapman vyšetřovatelům.

Chtěl jsem jich zabít víc

Naposledy vyvolal Chappman v září opět vyvolal rozruch tvrzením, že kromě Lennona plánoval zabít i herečku Elizabeth Tailorovou, dalšího z Beatles Paula McCartneyho a další. Na otázku, proč si vybral Lennona, odpověděl, že to bylo nejsnazší.

Osudné výstřely, které vypálil Lennonovi do zad, způsobily ve světě hudby šok. Přestože Beatles v tu dobu spolu nehráli již deset let, Lennon byl stále ikonou. Jeho vrah byl odsouzen k doživotí s možností požádat po dvaceti letech o propuštění. Dosud všechny byly zamítnuty, ta poslední letos v září.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Shelby16 ( 9. prosince 2010 00:59 )

Uvažovala jsem, že bych se na to zeptala Yoko Ono Lennon osobně, kdybych měla někdy možnost se s ní setkat, ale asi by mi to neřekla - je to jejich rodinné tajemství.

Shelby16 ( 9. prosince 2010 00:56 )

Chapman nemůže být propuštěn ! Existují obavy, že letěl do Británie odprásknout Paula McCartneyho, aby byl dvojnásobně slavný, než je teď... Chapman je šílený cvok !

Shelby16 ( 9. prosince 2010 00:52 )

Oficiálně nemá hrob, mluvilo se i o tajných místech a jednom americkém chatu mi lidé odpověděli, že John Lennon je pravděpodobně pochován doma v Dakotě (N.Y.C.) u Yoko Ono. Urnu s popelem má prý 30 let na nočním stolku... Tak nevím.

sharkfish ( 8. prosince 2010 18:21 )

zapomněls na sebe, santamikymauz

sharkfish ( 8. prosince 2010 18:19 )

nechápu, proč jako? za jakou "takovou" vraždu? jako že kdyby zabil frantu joudu z horní dolní jen proto, že franta má větší barák, tak je to něco jinýho? tim nepopírám, že lennon byl dobrej muzikant, ale jinak to byl člověk jako všichni ostatní, ne?

Zobrazit celou diskusi