Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Má 271 děl Pabla Picassa: Krádež, nebo životní klika?

Autor: ČTK, jos, fik - 
30. listopadu 2010
07:22

Vlastnil jednu z největších kolekcí originálů Pabla Picassa (†91), a zbyly mu jen oči pro pláč. Francouzský důchodce Pierre Le Guennec (71) měl doma v garáži 271 dosud neznámých děl slavného španělského umělce. Tvrdí, že je dostal darem. Picassovi dědici jsou však přesvědčeni, že je ukradl, a podali na něj žalobu.

Obrazy a kresby v odhadované hodnotě 60 milionů eur (1,5 miliardy korun) zabavila v říjnu policie u jednasedmdesátiletého Pierra Le Guenneka, který pracoval jako elektrikář u Picassa poslední tři roky před mistrovou smrtí v roce 1973 ve francouzském Mougins. V malířových domech prý instaloval poplašná zařízení.

Le Guennec, který sám oznámil Picassově rodině o umělcových dílech ve svém obydlí, tvrdí, že se jedná o dary od slavného španělského umělce nebo od jeho manželky Jacqueliny, která zemřela v roce 1986. Picassův syn a správce dědictví po otcovi Claude Picasso ale vyjádřil přesvědčení, že otec by nikdy nedal někomu tolik děl.

Mezi objevenými pracemi je mimo jiné devět kubistických koláží, které samy o sobě by mohly stát kolem 40 milionů eur, dále akvarel z Picassova takzvaného modrého období, litografie, kvaše a portréty umělcovy první manželky Olgy.

Le Guennekova manželka Danielle trvá podle agentury AP na tom, že šlo o dar. "Nejsme zloději. Neudělali jsme nic špatného," prohlásila. Zveřejnit existenci Picassových děl se prý rozhodli pro to, že "už mají svá léta" a že nechtěli přidělat svým dětem starosti, až sami budou po smrti. Podotkla, že Le Guennec podstoupil v březnu operaci kvůli rakovině. "Mistr si mého manžela velmi vážil," dodala Le Guenneková.

anelam ( 30. listopadu 2010 11:33 )

Já bych tomu věřila-a v době kdy to maloval,velkou cenu neměli.Proč by nerozdával?

mandat ( 30. listopadu 2010 10:40 )

Je znamo,ze Pablo Picasso maloval vsude ,kde byl a na vse,co mel po ruce.Maloval i v restauraci na ubrousky,na kousky papiru i dreva.Ale casto sva dila nepodepisoval.Ja plno lidi,co vlastni jeho prace,ale bez podpisu.Rodina,tedy dcera Paloma je odmita uznat,i kdyz je dokazano,ze je Pablo namaloval.Ted se objevily dalsi prace,ale rodina zase odmita........ verim,ze je na svete vic jeho del.Pablo byl velice produktivni clovek.

Zobrazit celou diskusi