Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Umělec fotí sám sebe už dvanáct let

Autor: jho, apk - 
21. listopadu 2010
08:37

Jak se člověk mění každý den po dobu dvanácti let? Tak na tuto otázku asi nejlépe na světě umí odpovědět umělec Jonathan Keller (34). Od roku 1998 až do letoška se totiž téměř každý den fotografoval. Za tu dobu pořídil 3931 snímků svého obličeje. První autoportrét vyfotografoval jako student ve dvaadvaceti, když se fotil naposledy, bylo mu 34 let.

Když si v roce 1998 Američan Jonathan Keller koupil drahý digitální fotoaparát, jeho tehdejší přítelkyně nebyla nadšená. Jonathan ji však uklidňoval, že přístroj nebude zbytečný a určitě s ním pořídí snímek každý den.

JAK ŠEL ČAS:

Chybí mu jen Antarktida

Jenže jediný objekt, který mohl snadno každý den zaznamenat, byl pouze on sám. Když pak ráno vstal, vsedě na posteli pořídil portrét svého obličeje a tak to opakoval i další dny. Nakonec se tak fotil celých dvanáct let a do letošního léta zaznamenal sám sebe na 3931 fotografiích.

Chybí mu jen pár týdnů, které strávil na Antarktidě bez svého fotoaparátu. „Vždy jsem se snažil mít bílé pozadí a mít tvář bez výrazu. Fotoaparát jsem držel před sebou v ruce,“ prozrazuje Jonathan, jakým způsobem fotky pořizoval.

Bude se fotit až do smrti

Na úplně prvním snímku je Jonathan ještě student s brýlemi a rozcuchaným vrabčím hnízdem na hlavě. Během let je pak vidět, jak mění brýle za kontaktní čočky a jak zkouší různé účesy. V jednu chvíli má například milimetr krátký sestřih a o několik desítek snímků později mu vlasy sahají až po ramena. Původní experiment se u Jonathana změnil na každodenní obsesi.

Snímky pořizuje dodnes a tvrdí, že s tím nepřestane do konce života. „Doufám, že půjdu cestou jako George Clooney či Sean Connery a s přibývajícím věkem budu vypadat lépe,“ dodává Keller. Z většiny fotek Jonathan sestříhal před čtyřmi lety i necelé dvě minuty dlouhé video, které umístil na server YouTube. Na něm je vidět, jak se postupně měnil.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi