Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Summit NATO: Protiraketová obrana bude krýt všechny členské státy

Autor: ČTK, mivr - 
19. listopadu 2010
22:42

Severoatlantická aliance v pátek na summitu v Lisabonu schválila novou strategii na příštích deset let. Chce reagovat na nové výzvy a hrozby 21. století. Americký prezident Barack Obama prohlásil, že se organizace poprvé dohodla na systému protiraketové obrany, který bude krýt území všech jejích osmadvacet členských zemí. Schválená strategie také potvrzuje zájem aliance na zapojení Ruska do protiraketové obrany NATO. A český premiér Nečas chce zapojit i naši zem!

"Je to akční plán," řekl novinářům na páteční tiskové konferenci generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Nová strategie vymezuje, jaký prostor by aliance měla mít ve světě a jak by měla čelit novým či narůstajícím hrozbám, jako jsou kybernetické útoky či nebezpečí šíření zbraní hromadného ničení.

Nová strategie potvrzuje dřívější závazky, že úkolem NATO je obrana území jeho členů a to, že v případě útoku na jednoho z nich se aliance za něj postaví. Kromě toho ale říká i to, že spojenci mohou působit i mimo území členů NATO.

Obama je spokojený

"S radostí oznamuji, že vůbec poprvé jsme se dohodli na rozvoji systému protiraketové obrany, který je s to dostatečně pokrýt evropské území NATO a jeho obyvatelstvo, stejně jako Spojené státy," řekl nadšeně Obama po jednání, které mělo dát zelenou vybudování jakési páteře budoucího protiraketového deštníku, a dodal s nadějí v hlase:

"Systém nabízí úlohu pro všechny naše spojence. Reaguje na hrozby dneška. Těšíme se na sobotní jednání s Ruskem, se kterým bychom chtěli rozvinout spolupráci i v této oblasti, protože čelíme mnoha podobným hrozbám."

V podstatě jde o to vytvořit systém, který by umožnil propojit různé zbraňové protiraketové systémy, radary a další přístroje jednotlivých států i samotné aliance do jednoho protiraketového deštníku. To by mělo stát v příštích deseti letech dvě stě milionů eur (asi 4,9 miliardy korun). Součástí protiraketového systému mají být antirakety Spojených států a také radar umístěný v Evropě.

Americký prezident dnes také pochválil pokrok učiněný během prvního dne setkání. Je přesvědčený, že lisabonský summit bude mezníkem. Dále uvedl, že se v sobotu lisabonské jednání bude soustředit zejména na problematickou situaci v Afghánistánu. K aktivnější spolupráci vyzve partnery mimo alianci, jakými jsou EU či OSN. O pomoci se bude jednat i s Ruskem a Čínou.

Obama také řekl, že představitelé zemí Severoatlantické aliance podporují novou smlouvu START o snižování počtu jaderných zbraní, kterou letos v dubnu v Praze podepsaly USA a Rusko.

Česko se chce také aktivně účastnit

Do nové strategie se chce zapojit i Česká republika. Premiér Nečas na summitu řekl, že minimum, kterým by mohla naše země přispět, je umístění střediska včasného varování na českém území.

"Musím říci, že Česká republika jako dlouhodobý obhájce tohoto projektu vítá jakýkoliv pokrok v tomto směru. My jsme vždycky podporovali myšlenku vybudování protiraketového štítu. Teď, v rámci Severoatlantické aliance, by to byl skutečně štít, který bude chránit celé území aliance postupně," podotkl český premiér.

"Musím ještě dodat, že považuji účast v podobě střediska včasného varování za jakési minimum. Určitě budeme chtít širší zapojení," nastínil dále české ambice na budování štítu Nečas a dodal:

"Dovedu si představit i středisko, které bude mít významnější vliv na systém řízení, velení a získávání informací v rámci protiraketové obrany. Že to nebude pouze malé středisko s několika počítači, ale mohlo by to být skutečně i větší středisko."

Shelby16 ( 19. listopadu 2010 22:18 )

u nás na zahradě, pokud by šlo o nějakou anténku, sledovací počítač Pentagonu můžete umístit v mém pokojíčku. Na bezpečnou oblohu nad Evropou ráda dohlédnu, když mi za to dobře zaplatíte

Zobrazit celou diskusi