Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zemřel známý český lékař Miroslav Plzák (†85)

Autor: ČTK, mivr - 
13. listopadu 2010
08:30

SOBOTA 13. 11. - V sobotu zemřel přední psychiatr a sexuolog Miroslav Plzák. V noci u něj zasahovala záchranná služba, ale už mu bohužel nedokázala pomoci. Odešel tak člověk, který těžkosti manželského života řešil vždy s humorem.

Plzák proslul jako populární klasik manželské terapie a zakladatel Linky důvěry. Jeho rady, jak najít správného partnera či jak "přežít" manželství jsou stále vyhledávané. Jeho knížky patří mezi bestsellery. Klinicky se Plzák mimo jiné zabýval i depresemi. Mezi jeho pacienty patřilo mnoho známých osobností včetně herců. Byl i oblíbeným přednášejícím, protože své studenty dokázal pobavit i hodně naučit.

Před pěti lety přišel Plzák s novou teorií, že by lidé neměli své manželské problémy, pramenící například z nevěry, řešit překotným rozvodem, ale stavem nazvaným manželské prázdniny. "Stále mám totiž dojem, že domov je pro děti odrazovým můstkem do života. A z milenky uděláte zase jen manželku, nic jiného z ní nemůže být. Bohužel je většinou podobná té původní, má stejné chyby, neboť ženy jsou na svých chybách dohodnuty," řekl tehdy Plzák.

Sexuolog Radim Uzel považuje především za Plzákovu zásluhu to, že založil československé manželské poradny. "Svým odborným přístupem a tím, že také mnoho manželských poradců vyškolil, zachránil mnoho manželství. Takže jistě vyoral brázdu hlubokou, co se týče spokojenosti partnerských vztahů," řekl ještě Uzel.

Založil Linku důvěry

Odborníka na manželské soužití udělal z Plzáka rostoucí počet sebevražd začátkem šedesátých let a příkaz něco s tím udělat. Tím něčím se stala první Linka důvěry, k níž se inspiroval u britských samaritánů. Slouží od roku 1964 dodnes.

Většina klientů přicházela s manželskými konflikty, a tak vytvořil samostatný vědní obor zabývající se manželstvím - matrimoniologii. Jako první na světě také napsal vysokoškolskou učebnici na toto téma.

Psychiatrie ho fascinovala

Plzák byl rodákem z Libušína u Kladna, ale dětství prožil v Praze. Maturoval rok před koncem války a poté byl totálně nasazen. Po válce absolvoval medicínu na Karlově univerzitě a už po druhém ročníku se začal specializovat na psychiatrii.

Po praxi v léčebnách v Praze-Bohnicích, Kroměříži a Horních Beřkovicích nastoupil v roce 1959 na pražskou psychiatrickou kliniku věhlasného profesora Vondráčka. Po čtyřech letech se stal primářem a na klinice pak působil do roku 1989, kdy odešel do důchodu.

Pět nejznámějších citátů

1. Při svatebním obřadu má tvář vítěze žena, při rozvodu je tomu naopak.

2. Nevěru zatloukat, zatloukat, zatloukat a když to praskne, zatloukat.

3. Heslo pro návštěvy: V zájmu naší rodiny zmizte za dvě hodiny.

4. Oblíbenost tchýně roste se čtvercem vzdálenosti

5. Ženy spolu hovoří tak, že jde vlastně o dva na sobě nezávislé monology.

"Mirek Plzák - to je vlastně jeden z těch posledních bardů psychiatrie, kteří odcházejí. Z našich učitelů...," řekl ČTK psychiatr Cimický. Připomněl, že Plzákovou zásluhou vznikla Linka důvěry pro lidi, kteří potřebují telefonickou pomoc. Cimický rovněž upozornil, že Plzák dokázal "suchou vědeckou práci okořenit humorem, vtipem a vytvořil manželské poradenství tak, že to mohl číst každý a přes určitý vtip se tam dozvěděl zcela zásadní pravdy". Zmínil i Plzákovy přednášky na vysoké škole, které byly díky formě a způsobu prezentace názorů velmi populární.
Sexuolog Uzel považuje za Plzákovu "nehynoucí zásluhu" to, že založil československé manželské poradny, tedy věc, která tehdy neexistovala ani v zahraničí. "Svým odborným přístupem a tím, že také mnoho manželských poradců vyškolil, zachránil mnoho manželství. Takže jistě vyoral brázdu hlubokou, co se týče spokojenosti partnerských vztahů," řekl Uzel. Poukázal také na bohatou a širokou publicistickou činnost Plzáka, v níž lidem radil, jak kultivovat partnerské vztahy. "Byl nesmírně přátelský a kamarádský," dodal a připomněl i Plzákův smysl pro humor.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

radekfilosof ( 16. listopadu 2010 17:18 )

ovšem na druhé straně v rukou psychiatrů končí delikventi různého kalibru, tedy i politického.Většinou si dovedli snad zařídit, že z evidence byli vyjmuti... Nakonec jak může bejt nějakej pořádnej agent někde evidovanej ?? S ohledem na rodinu byste to sem zrovna dávat nemuseli..

vseznaleksenior ( 16. listopadu 2010 13:52 )

Celé sdělení je dost podivné.Hm no, bude to vůbec pravda??? Protagonista divadla Semafor Suchý popsal jak ho dostla k STB, věřet nevěřte..

anelam ( 15. listopadu 2010 06:43 )

Víš-simamach-ony ty muže vychovávají především ženy od malička,každý chlap vidí v manželce z 50% maminku,když přejde největší zamilovanost,tak to maminkovství očekává od ženy,když se s tím nesmíříš,budeš se stále rozcházet a zůstaneš sama.Chlapi zůstávají až do stáří stále dětmi svých matek

anelam ( 15. listopadu 2010 06:35 )

Jak kdo!Nezdá se ti,že těch sviní by zde musela být většina?Žili jsme obyčejný život bez stresu,bez strachu večer jít po ulici,nebo přespat kdekoli v autě,když jsme jeli na dovolenou.....bez strachu,že když si ji sama prodloužím,že mně vyhodí,bez strachu když půjdu k lékaři mně nepřijme...je toho moc,mně se zdá že to víš i ty moc dobře,proto jsi hned napružený a zlí -taky se ti nesplnilo co jsi očekával,za co jsi ty cinkal,jen slzy pro pláč!

jonathan ( 14. listopadu 2010 21:18 )

Ubohý příspěvek malého zakomplexovaného tvora. Trochu respektu a nadhledu by neškodilo.

Zobrazit celou diskusi