Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Kubě se zřítilo letadlo s 68 lidmi: Nikdo nepřežil

Autor: ČTK, šim - 
5. listopadu 2010
07:28

Letadlo kubánské společnosti Aero Caribbean s 68 cestujícími na palubě se ve čtvrtek zřítil v hornaté oblasti centrální Kuby. Havári nikdo nepřežil. Mezi oběťmi je 28 cizinců, podle kubánských úřadů žádní Češi na palubě nebyli.

Na palubě dvoumotorového letadla, které letělo na pravidelné lince z haitského Port-au-Prince přes východokubánské Santiago de Cuba do Havany, bylo podle kubánských úřadů 28 cizinců. Kromě občanů latinskoamerických zemí cestovalo letounem deset Evropanů, mezi nimi dva Němci, dva Rakušané a tři Nizozemci. O českých nebo slovenských cestujících se kubánské zdroje nezmiňují.

Kubánské úřady neoznámily, že by neštěstí někdo z cestujících přežil. Neuvedly ani předpokládanou příčinu katastrofy. Státní televize oznámila jen, že důvody pádu letadla se zjišťují. Několik těl obětí již bylo vyproštěno, ale práce na místě neštěstí komplikuje fakt, že trosky letadla stále hoří.

Pilot vyslal mayday

Podle agentury Reuters pilot vyslal nouzový signál, ale pak kontrolní věž se strojem ztratila spojení. Svědkové neštěstí uvedli, že letoun před pádem na zem provedl několik prudkých pohybů.

Zdravotnická zařízení v oblasti byla uvedena do pohotovosti, ale kolem půlnoci byla tato pohotovost odvolána s tím, že přeživší nelze očekávat.

Podle kubánské televize se letoun zřítil u obce Guasimal v provincii Sancti Spiritus. Na palubě bylo 61 pasažérů a sedm členů posádky.

Poslední let před tropickou bouří

Kritický let ze Santiaga do Havany byl zřejmě jedním z posledních před příchodem tropické bouře Tomas, která podle předpovědí zasáhne oblast východní Kuby během dneška.

Kubánská média ve čtvrtek oznámila, že letecká a železniční doprava v oblasti Santiaga se zastaví do doby, než bouře pomine.

Společnost Aero Caribbean je dceřinou firmou kubánských státních aerolinií Cubana de Aviación.

Zobrazit celou diskusi