Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Bomby v letadle do Jemenu byly pravé! Al-Káida zase útočí?!

Autor: ČTK, mivr - 
30. října 2010
12:20

V zásilkách směřujících z Jemenu do Spojených států, které byly ve čtvrtek zadrženy v Dubaji, byla opravdu ukryta nebezpečná výbušnina s roznětkou! V sobotu to oznámila dubajská policie. Zásilky byly adresovány židovským organizacím v Chicagu.

Podezřelé balíčky byly zadrženy ve čtvrtek ve Spojených arabských emirátech a Británii. V Chicagu, kam byly bomby poslány, se navíc americký prezident Barack Obama chystá strávit sobotní noc v rámci posledního turné před úterními volbami do amerického Kongresu.

Balíček odhalený v Dubaji obsahoval tiskárnu s výbušninou a roznětkou, což připomíná praktiky světově známé teroristické organizace Al-Káida. Použitou trhavinou byl pentaerythritol-tetranitrát (PETN) ukrytý v tiskárně a náplni do ní.

"Balíček byl připraven profesionálně, včetně elektrického obvodu, který byl napojen na SIM kartu mobilního telefonu ukrytou v tiskárně. Tento způsob přípravy bomby nese stopy metod Al-Káidy," uvádí se v prohlášení dubajské policie.

Přísná opatření nepoleví, dokud bude potřeba

Prezident Spojených států Barack Obama v pátek prohlásil, že šlo o věrohodnou teroristickou hrozbu. Obama je podle svých slov odhodlaný zničit odnož Al-Káidy sídlící v Jemenu a také zdůraznil, že zpřísněná bezpečnostní opatření v letecké dopravě budou uplatňována tak dlouho, jak jen to bude zapotřebí.

Například americké společnosti UPS a FedEx, největší světoví nákladní dopravci, oznámily, že zastavují leteckou dopravu z Jemenu. V pátrání po pachatelích pomáhá Spojeným státům i Saúdská Arábie.

A britská ministryně vnitra Theresa Mayová potvrdila, že balíček zadržený na letišti East Midlands ve střední Anglii skutečně obsahoval výbušninu. Ještě se vyšetřuje, zda šlo o funkční bombu.

Nebyl to první pokus o útok

Členové Al-Káidy působící na Arabském poloostrově se pokusily zaútočit na Spojené státy americké už v minulosti. Loni v prosinci se muži z Nigérie podařilo propašovat na palubu letadla, které směřovalo do Detroitu, výbušninu, kterou měl ukrytou ve spodním prádle.

Jemeští představitelé v sobotu prohlásili, že jsou odhodláni společně s mezinárodním společenstvím bojovat proti terorismu. V Jemenu, odkud pocházely podezřelé zásilky, mají zmíněné islamistické skupiny silné zázemí. Právě zde měl údajně vzniknout plán loňského pokusu o útok na linku Amsterodam-Detroit.

Islamistické teroristické organizace chtějí odvetu za války v Iráku a v Afghánistánu i za nálety amerických bezpilotních letounů proti členům povstaleckého hnutí Taliban v Pákistánu. Podle radikálních islamistů jde o války proti muslimům a případná odveta je proto legitimní!

Letos se již radikál vycvičený v Pákistánu neúspěšně pokusil o útok s bombou umístěnou v autě na newyorském náměstí Times Square.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ptolemaios ( 30. října 2010 21:09 )

no a najednou se našly hned dva či tři balíčky s bombami. Šéfům tajných služeb se jistě ulevilo. Premie budou a motivace dál a ještě důklaDNĚJI hledat a pátrat , aby si peníze zasloužili. Opravdu by bylo zajímavé znát KDO bomby vyrobil a na čí zakázku - byl to přece profík!

Zobrazit celou diskusi