Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Další bombové útoky v Aténách: Žádní zranění

Autor: ČTK, jaj - 
2. listopadu 2010
13:31

V Řecku je opět horko. Pondělní bombové útoky pokračují. Pyrotechnici museli zneškodnit bombu na bulharském velvyslanectví, na švýcarském bomba vybuchla! Policisté v pondělí zachytili ještě několik dalších nebezpečných zásilek s výbušninami, přičemž jedna směřovala i k franzouzskému prezidentovi Sarkozymu. Dva podezřelí muži byli zadrženi.

Na švýcarské velvyslanectví přišla zásilka s bombou, zaměstnanci však zachovali duchapřítomnost a podezřelý balíček vyhodili na dvorek. Tam nálož vybuchla, naštěstí nebyla příliš silná a nikoho nezranila.

Na bulharskou ambasádu byli přivoláni pyrotechnici po zajištění podezřelé zásilky. Bulharské ministerstvo zahraničí upřesnilo, že poplach byl vyhlášen, když detektor zjistil v balíčku přítomnost kovu.

Údajný odesílatel popřel, že by cokoliv posílal a proto byla z bezpečnostních důvodů přivolána policie. Řízenou explozí nálož poté specialisté zlikvidovali. Nebezpečí exploze hrozilo i poblíž řeckého Parlamentu. I zde zasahovali pyrotechnici a bombu zneškodnili.

Bomba měla přijít i Sarkozymu

V pondělí policie v Aténách zadržela tři balíčky s výbušninami adresované francouzskému prezidentovi Nicolasi Sarkozymu a velvyslanectvím Belgie a Nizozemska v řecké metropoli. Další zásilka určená pro mexické velvyslanectví explodovala v zasilatelské firmě a lehce zranila jednu zaměstnankyni.

V Řecku za různými bombovými útoky obvykle stojí anarchistické či extrémně levicové organizace. Za nejnebezpečnější extremistickou skupinu v Řecku je zatím považován Revoluční boj. Policie zatkla dva podezřelé muže ve věku 22 a 24 let. Jeden z nich je přívržencem extrémní levice.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi