Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Sebevražedný útok v Istanbulu: 32 lidí zraněno!

Autor: ČTK, mivr - 
31. října 2010
19:10

AKTUALIZUJEME: Instanbulský šílenec na sobě v neděli v půl desáté dopoledne odpálil bombu. Údajně šlo o útok vedený proti pořádkové policii. Při masakru se zranilo dvaatřicet lidí, z toho nejméně patnáct policistů.

Při nedělíním sebevražedném atentátu, při němž na sobě útočník odpálil bombu ve čtvrti Taksim ležící v evropské části Istanbulu, bylo zraněno dvaatřicet lidí.

Kamikadze si asi toto místo vybral schválně - je tam totiž hodně hotelů, restaurací a barů, tím pádem i hodně lidí. V neděli dopoledne se ale naštěstí na místě, kde se atentátník rozhodl spáchat sebevraždu, zrovna mnoho lidí nepohybovalo.

"Právě jsem si rovnal výlohu, když přišla velká rána. Cítil jsem, jak se chvěje země, a měl jsem takový strach, že mi srdce div nevyskočilo ven. Když jsem vyšel na ulici, slyšel jsem čtyřikrát výstřel," řekl o svých zážitcích obchodník Ümit, jehož krám je asi sto metrů od místa výbuchu.

Kdo to byl?

Šéf istanbulské policie Hüseyin Capkin uvedl, že sebevražedný útočník chtěl proniknout do policejního automobilu. Kdo za útokem stojí, ale neřekl. Naopak guvernér Istanbulu Avni Mutlu prohlásil, že jde zřejmě o dílo teroristické organizace. Tak turecké úřady obvykle označují separatistickou Stranu kurdských pracujících (PKK). Ministr vnitra Besir Atalay však prohlásil, že je ještě brzy říkat, kdo za útokem stál.

Útočník při atentátu zahynul, řekl Mutlu a dodal, že na jeho těle byly nalezeny ještě další výbušniny. "Životy osob, které byly při atentátu zraněny, nejsou v ohrožení," dodal guvernér.

Capkin uvedl, že atentátník chtěl zřejmě nastoupit do autobusu plného policistů a odpálit svou nálož zde, aby způsobil co největší ztráty. Jeho bomba však pravděpodobně vybuchla předčasně, což zachránilo čtvrť v Istanbulu od opravdového krvavého masakru.

V nemocnici devět lidí

"Lidé byli ranění, byly tam kusy těl. Měla jsem strach, nechala jsem květiny a utíkala pryč," líčila ještě v šoku květinářka Seba, jejíž krámek je jen několik desítek metrů od policejních autobusů, na něž byl útok údajně namířen.

České velvyslanectví v Ankaře sdělilo agentuře ČTK, že podle jeho informací není mezi zraněnými český občan. A že jen devět osob, většinou policisté, muselo být převezeno do nemocnice.

Na televizních záběrech bylo vidět policisty spěchající na místo exploze a sjíždějící se sanitky. Podle tureckých televizních stanic byl kolem místa výbuchu vytvořen bezpečnostní koridor a nedaleká pěší zóna Istiklal byla uzavřena.

balin ( 31. října 2010 12:21 )

len sem s nimi do EU, Včera som sa dočítala, že Maďarsko jednoznačne podporuje ich vstup.

Zobrazit celou diskusi