Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Co jedí ruští kosmonauti? Vejce za 9 tisíc!

Na znovuvyslání člověka na Měsíc zatím chybí peníze. A navíc ještě podražilo stravování kosmonautů. Míchaná vejce tak přijdou na 9000 korun.
 (Autor: NASA)
Autor: ČTK, ap, koj - 
21. října 2010
21:57

Stravování kosmonautů je pěkně náročná věc. A drahá. Podle Viktora Dobrovolskije, jehož úřad má v Rusku zásobování kosmonautů na starosti navíc za poslední rok dramaticky podražilo.

Zvýšení nákladů vysvětluje expert inflací, která prý postihla i ceny přírodních výrobků, z nichž se vyrábějí potraviny pro kosmonauty. Kosmonauti denně snědí 1,6 až 1,75 kilogramů potravy. Menu se každý den obměňuje, pravidelně se však vrací v osmidenních periodách.

Míchaná vejce za skoro 9000 Kč

A na kolik stravování kosmonautů tedy vyjde? "Loni stál denní příděl potravin na kosmonauta ve vesmíru zhruba 11 tisíc rublů (téměř 6400 korun), dnes tyto náklady dosahují 15 tisíc rublů (téměř 8700 korun)," řekl Dobrovolskij.

A mají snad kosmonauti za tuto částku k dispozici nějaké vybrané speciality? Ne, jejich jídlem by šéfkuchař Pohlreich zřejmě pohrdl.

Kosmonauti ve stavu beztíže jedí například míchaná vejce, pudink nebo ragú. Vyloučeny jsou naopak potraviny, které se drobí, například chléb, protože drobky by mohly poletovat po stanici. Sůl dostávají kosmonauti jen rozpuštěnou ve vodě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi