Takhle se hoduje v kosmu!
První kosmonauti jedli z tuby, dnes mají na výběr přes 200 druhů jídel. Brzy si budou pěstovat ovoce a zeleninu přímo v raketoplánu
Časy se mění, a to i ve vesmíru. Zatímco první astronauti se museli spokojit s cucáním rozmixovaných živin z tuby od zubní pasty, současní vesmírní návštěvníci opouštějí Zemi s pořádnou zásobou lahůdek. V raketě nesmí chybět špajz, který je až po strop nacpaný ovocem, dezerty, cornflaky na snídani - zkrátka vším, na co by kosmonauti mohli dostat chuť. Astronautský jídelníček současnosti obsahuje více než 200 položek! První američtí astronauti ve vesmíru obědvali třeba jablečný kompot natlačený v tubě podobné té od zubní pasty. Od té doby ale technologie výroby kosmického jídla urazila dlouhou cestu. A není divu. Zatímco ještě před čtyřiceti lety byl pobyt ve vesmíru otázkou hodin, dnes žijí lidé na Mezinárodní kosmické stanici (ISS) někdy i déle než šest měsíců v kuse. Protože v kosmu není lednice ani mrazák, jsou potraviny uchovávány v dehydratovaném stavu (včetně nápojů) nebo v konzervách. Oproti prvním astronautům se jejich dnešní následovníci mají ve vesmíru jako v luxusním hotelu. Mohou si totiž vybrat z více než dvou set rozdílných jídel. Na své si přijdou i vegetariáni a první židovský astronaut jedl na palubě - jak jinak - košer stravu. Požitek z dobrého oběda ale trochu kazí fakt, že ve stavu beztíže se nešíří vůně, proto si nemohou vychutnávat jídlo i podle aroma, které vydává. Mezinárodní kosmická stanice je jídlem zásobena tak vydatně, že astronautům nechybí v jídelníčku ani dezerty. Sladký vesmír má i tuto podobu: švestkovo-třešňový koláč, perník, angreštová směs a čokoládová snídaně uspokojí i toho nejnáročnějšího astronauta. Vývojáři kosmického stravování počítají v budoucnu s tím, že budou astronauti v raketě farmařit a pěstovat zeleninu. To čeká například první piloty, kteří se vydají na misi na Mars. Ta by totiž měla trvat i několik let.
Menu z roku 1963 První žena ve vesmíru, ruská kosmonautka Valentina Těreškovová, strávila od 16. června 1963 v raketě tři dny. Její stravou byly tuby naplněné rozmixovaným výživným jídlem. Američané v té době plnili tuby například houbovou polévkou, ovocným kompotem, kuřetem a zeleninou.
Menu z roku 1965 Takhle vypadaly jídelní balíčky letu Gemini 3. Ty už obsahovaly i následující lahůdky: dehydratovanou slaninu, kousky hovězího, pomerančový džus, vajíčka. Voda byla napuštěna ve speciálním vaku.
Menu z roku 1970 Tuby nahradily elegantní kufříky s přihrádkami, které obsahovaly poměrně pestrou stravu. Ty už nabízely lepší požitek z občerstvovacích chvilek v raketě. Jídlo bylo dehydratované, nechyběly kostky pečiva, ovocná pyré, bramborová kaše.
Menu z roku 1983 Kontejnery obsahovaly jídlo i nápoje a stolování v raketě připomínalo oběd s kolegy ve firemní jídelně. Každý si vzal svůj tácek podle toho, co obsahoval. Na výběr byly různé variace, stačilo si vybrat správný kontejner. Dá se říct, že v této době už na palubě nechyběly žádné základní potraviny.
Menu současnosti Na výběr je více než dvě stě druhů jídel. Nechybí pomazánky, zelenina, tortily, těstoviny, koláče, kosmonauti mají s sebou na palubě dokonce i kávu a čaj pro příjemné "ranní" vstávání. Výjimkou nejsou ani bonbony, jejichž lovením po raketě si astronauti někdy zpestřují kosmický pobyt. A jak ukázal nedávný mezinárodní skandál, astronauti všech národností si občas na palubu propašují také něco na zahřátí - brandy nebo vodku.
Co jedl ve vesmíru Remek V neděli je to 30 let, co do kosmu vyletěl český kosmonaut Vladimír Remek. Co jedl na své 190hodinové misi? Loď byla vybavena polotovary a dehydratovanými potravinami, které se "dovařovaly" smícháním s vodou. Nechyběly boršč, káva, pečivo, maso v konzervě ani zelenina.