Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

VIDEO: Do Beskyd vypustili dvě orlice

Autor: Marie Machková, šim - 
15. srpna 2010
05:13

Podaří se konečně nastálo vrátit orla skalního do české přírody? Zvířecí záchranáři se o to snaží už několik let. Zatím poslední pokus podnikli v pátek.

Do Beskyd vypustili dvě orlice, Oravu a Petru, které se narodily na Slovensku a vyrostly ve Stanici pro záchranu živočichů v Bartošovicích.

„Orel skalní v Česku před více než sto lety vyhynul a trvale u nás nehnízdí ani jeden pár,“ řekl Jan Kašinský ze stanice. Od roku 2006 vypustili ekologové do Beskyd 15 dravců. Těmi posledními byly právě Orava a Petra. „Mláďata pocházejí ze Slovenska. Jde vždy o ptáče, které je mladší z narozené dvojice a starší sourozenec by ho v hnízdě zahubil,“ vysvětlil Nedělnímu Blesku Kašinský. V Bartošovicích o Petru a Oravu pomáhala pečovat Dina (36), nejstarší orlice ve střední Evropě chovaná v zajetí.

Video Vypuštění orlic Petry a Oravy do volné přírody v Beskydech - ČSOP Nový Jičín
Video se připravuje ...

Petra i Orava dostaly na záda vysílačku, aby zoologové mohli sledovat jejich pohyb. Díky vysílačkám tak například vědí, že Izabela, kterou vypustili do přírody vloni, přilákala do Beskyd divokého samečka z Polska. „Také jsme zjistili, že letos se Filoména, vypuštěná v roce 2007, a čtyřletý David pokusili o hnízdění. Zatím sice neúspěšně, ale naději do budoucna dávají další dvě samice, které si už našly partnera,“ dodal vedoucí bartošovického zařízení Petr Orel.

radovanec ( 15. srpna 2010 12:16 )

Myslím, že chudáci nemají šanci na začátku monzunového věku. Spláchnou je "neevropské" tropické deště anebo se Svezou se sesuvy podmáčené půdy, které již začaly ve vsacké části Beskyd - u Hošťálkova

dorotka111 ( 15. srpna 2010 11:31 )

Jen doufam, ze nam je nejaky pytlak v zelene kamizolce neodkrouhne

Zobrazit celou diskusi