Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Parno v brněnské ZOO: Zvířata se jen koupou a leží

Autor: bum - 
14. července 2010
22:25

Parna trápí nejen lidi. Trpí i domácí a hospodářská zvířata. Přežít je ale musí i živočichové, jejichž domovinou jsou chladnější kraje. Není divu, že jim pracovníci zoo dělají pomyšlení. Jako v Brně…

Teploty atakující čtyřicítku musí v brněnské zoo přečkat například sobi, losi nebo jeleni sibiřští. Zatímco jelen se nechá každý den okolo druhé hodiny odpoledne ochotně osprchovat, sobi se vodnímu proudu důsledně vyhýbají. „Stačí jim, že se pak můžou vyválet v mokré trávě,“ řekl ošetřovatel Milan Šebesta.

Zvířata se chladí, kde můžou

Tropické teploty hůře snáší také populární brněnští lední medvědi. Zejména pak medvědice Cora, matka slavných medvědích bratrů Billa a Toma, která je snad znovu březí.Se samcem Umcou, tátou medvíďat, jim pomáhá přežít parné dny bazén a nedávno zakoupený výrobník ledové tříště.

„Vedra sama o sobě zvířatům snad až tolik nevadí. Horší je to s vysokou intenzitou slunečního světla. To může mít negativní dopad například na zrak lachtanů,“ řekl hlavní zoolog Jiří Vítek. Hlavní změnou oproti normálu je podle něj u většiny zvířat nižší tělesná aktivita.

matyldamatylda ( 15. července 2010 13:50 )

Noro,já taky,tak sem rychle běžím

Shelby16 ( 14. července 2010 23:45 )

a já blbá četla Porno v brněnské ZOO... už toho internetu bylo dnes dost - jdu do postýlky.

Zobrazit celou diskusi