Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obří solární elektrárna ve tvaru vodopádu

Autor: Jana Chmelíková - 
2. května 2010
09:55

Letní olympijské hry 2016 budou v Riu de Janeiru a tak už hlavní město Brazílie chystá výstavbu olympijské vesnice, infrastruktury a dalších nezbytných záležitostí.

Mezi favority architektonické soutěže patří i švýcarské studio RAFAA, které navrhlo obří solární elektrárnu netradičního tvaru: 105 metrů vysokého vodopádu, který bude vyrábět i solární energii!

Hlavním úkolem obřího vodopádu totiž bude opravdu vyrábění elektřiny pro olympijskou vesnici. Věž bude pokryta fotovoltaickými články a přebytečná energie bude vhánět mořskou vodu do výšky, aby byl funkční i vodopád. Olympionici se nemusí bát nočních výpadků elektřiny: Po západu slunce bude mořská voda vháněna do turbín a solární elektrárna se přemění ve vodní.

Nová dominanta města

Dosud byla hlavní dominantou města obrovská socha Ježíše Krista. Z jedné stavby na druhou by tak bylo skvěle vidět. Pokud bude věž Rafaela Schmidta, majitele studia RAFAA, uskutečněna, bude mít Rio de Janeiro i o nic míň zajímavou další dominantu, navíc vzdušnou čarou vzdálenou jen asi 6,5 kilometru.

Solar City Tower by měla stát na ostrůvku Cotunduba vzdáleného jen několik stovek metrů od slavné pláže Copacabana. Nahoru na věž bude samozřejmě umožněn přístup a návštěvníci se budou moci kochat krásnými panoramaty města, pláže i výhledem na nekončící oceán.

 

Pro dobrodruhy i rodiny

Věž stoupá do výšky 105 metrů nad mořskou hladinu a lidem trpícím závratěmi se návštěva příliš nedoporučuje: Na vrcholku stavby je prosklená podlaha a výhled na město s pralesem v pozadí bude umocněn i výhledem na proudy vody valící se dolů.

Komu by byl tento výhled málo, může si zkusit i bungee jumping – devadesát metrů nad hladinou moře pro něj bude plošina a na své by si tak měli přijít i ti nejodvážnější. Bojácnější budou mít o zábavu vystaráno také. Přímo pod vodopádem budou obchody a restaurace, součástí stavby je i zastřešený amfiteátr, ve kterém bude možnost pořádat nejednu kulturní akci.

Brazílie zelená

Dominantní barvou brazilské vlajky je zelená, letecký pohled na Brazílii skýtá také hlavně zelenou barvu pralesů. Není tak divu, že se i obyvatelé největšího státu Jižní Ameriky snaží žít v souladu s přírodou. Olympiáda je vždy energeticky náročná a stavba Solar City Tower by tak mohla být prvním příslibem, že i tak velké akce, jako je olympiáda, lze dělat ekologicky.

Technické údaje:

Plocha solárních panelů

920 m2

Amfiteátr

120 m2

Celková plocha

770 m2

Výška

105 m nad vodní hladinou

Přízemí

55 m nad vodní hladinou

Architekt

Rafael Schi

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi