Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Legendární Čtyřlístek: Na film čekal 40 let

Autor: Zuzana Pšenicová - 
2. května 2010
08:05

Nejoblíbenější český komiks Čtyřlístek, který za čtyřicet let odchoval několik generací, se příští rok chystá na filmové plátno: A to ve velkém stylu – ve formátu 3D!  Kolik bude jeho výroba stát, kdo namluví Pinďu a jak z jednoho sešitu vznikl podpultový seriál?

Proč vlastně dodnes nebyl tak populární komiks zfilmován? Někdy v roce 1989, těsně před revolucí, vznikly dva až tři večerníčkovské díly, ale nebyly zrovna povedené. Do toho přišly sametové události a tvůrci měli úplně jiné starosti. Trvalo dalších dvacet let, než se znovu začalo o zfilmování Čtyřlístku uvažovat.

„Chtěl jsem produkovat celovečerní animovaný film. Jako první jsem si napsal Krtečka, pak Křemílka a Vochomůrku, na třetím místě Čtyřlístek. Zašel jsem za panem Milerem, který mě odmítl se slovy: Kdybyste přišel před deseti lety, tak byste mě ukecal,“ vypráví producent Miloš Šmídmajer.

Zkusil tedy štěstí u Zdeňka Smetany, který mluvil podobně. Třetí pokus u autora Čtyřlístku, Jaroslava Němečka, už neudělal, zato se pustil do produkce pátého dílu Básníků. Nakonec se ale oklikou loni k němu znovu dostal.

Figurky se učí hýbat

Kreslíř Jaroslav Němeček se producentovi přiznal, že už od prvních sešitů toužil po zfilmování Čtyřlístku. Dokonce si kdysi sám vytvořil několikavteřinový filmeček. Po tom, co se na filmu dohodli, už v půlce letošního ledna odevzdal rozkreslené základní situace filmu – pracoval na nich čtyři měsíce ve dne v noci… Scénář filmu Čtyřlístek ve službách krále napsali manželé Lamkovi, kteří byli jedni z autorů sešitových příběhů.

„Dlouho jsme vybírali studio a zvažovali, zda film bude ve formátu 3D nebo 2D. Chtěli jsme, aby to bylo co nejpodobnější kresbám a přitom moderní.  Teď se dělají pohybové, animační testy, jak se třeba figura chová, když se dotkne zábradlí. Nakonec jsme se rozhodli pro kombinované techniky. 3D pozadí s figurkami se bude dokreslovat,“ vysvětluje Miloš Šmídmajer.

Pokud jde o příběh filmu, ten se odehrává ve dvou rovinách – v současnosti a v době císaře Rudolfa II. Čtyřlístek mu pomáhá proti zrádnému alchymistovi Kellymu. Je zajímavé, že v současnosti už kreslená partička používá moderní vymoženosti, včetně mobilu a počítače… A na kolik to všechno přijde? Film, který by se měl dostat do kin příští rok, musí stát do třiceti milionů, aby se vyplatil.

Pinďa bude Brzobohatý

Režisér Michal Žabka obsadil do hlavních rolí čtyři herce, kteří už své postavičky namluvili. Karel Heřmánek je Myšpulín, Bohdan Tůma Bobík, Tereza Bebarová Fifinka. Potrhlého Pinďu prý lehce hysterickým hlasem namluvil Ondřej Brzobohatý. Pro roli si ho režisér vybral díky výborně zvládnutému dabingu jednorohého jelena z Lovecké sezóny. „Nedá se říct, že bych přímo na Čtyřlístku vyrůstal, ale měli jsme ho na chalupě, takže patřil k oblíbenému prázdninovému čtení. Jsem ale velký milovník animovaných filmů, a tak mě potěšilo, že se Čtyřlístek bude točit,“ říká Ondřej Brzobohatý.

Jaroslav Němeček si splnil sen Jaroslav Němeček si splnil sen | Petr Merta, Pavlína Šmídmajerová, Bio Ilusion

Tvůrce Jaroslav Němeček: Splní se mi sen!

Jak jste na oblíbené figurky přišel?
„Jakmile se otevřely v roce 1968 hranice, vyjeli jsme s manželkou do Itálie, kde jsem poprvé viděl, že může vycházet samostatný komiksový časopis, a ne jenom přílepek k jinému časopisu. Když jsme se vrátili, sedli jsme si s manželkou a začali vymýšlet figurky, které bych chtěl kreslit. Po vydání prvního Čtyřlístku přišla taková lavina žádostí na další pokračování, že se redakce rozhodla vydat další dva díly. Děti však žádaly další pokračování a náklad třetího čísla už dosáhl devadesáti tisíc kusů.“

Netlačili na vás nikdy soudruzi ideologicky?
„Vzhledem k tomu, že Čtyřlístek byl velmi populární a důsledně apolitický, byly politické tlaky poměrně malé. Nicméně Čtyřlístek byl komiksový a vzhledem k tomu, že komiks byl považován za pokleslý kapitalistický žánr, měl několikrát namále, ale vždy intervenovaly děti příslušných papalášů, takže Čtyřlístek vše bez úhony přežil.“

Snil jste o tom, že bude zfilmován?
„Od začátku byl Čtyřlístek kreslen jako figurky pro kreslený film (například čtyřprsté postavičky) a má představa byla, že bude brzy zfilmován. Nakonec příběhy, které ze Čtyřlístku znáte, jsou psány jako filmový scénář. Konečně se mi tedy splní dávný sen.“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi