Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Stěhování nejstaršího nosorožce tuponosého v Česku

Autor: Ivana Žáková - 
21. dubna 2010
08:06

Nejstarší nosorožec tuponosý v České republice musel opustil svůj příbytek v ostravské zoo. Na stará kolena se Nathal (40) odstěhoval do Dvora Králové, aby v rekonstruovaném pavilonu uvolnil místo hrochům.

Stěhování Nathala z Ostravy se veterináři báli kvůli jeho vysokému věku. „S přesunem v takovém věku jsou spojena zdravotní rizika,“ řekla Blesku Šárka Kalousková z ostravské zoo. K přesunu přispěl i fakt, že Nathal zůstal po úhynu jeho celoživotní partnerky Dinah od roku 2008 v Ostravě sám.

Risk vyšel a Nathal se bez problému přesunul v transportní bedně do Dvora Králové. Ochotně z ní i vystoupil v novém domově, kde mu budou dělat společnost dvě starší samice. Se Zambou z Ústí nad Labem je Nathal naším nejstarším nosorožcem. Odchycen byl v jihoafrickém parku Umfolozi roce 1971 ve stáří asi jednoho roku. „Ve volné přírodě se nosorožci tuponosí dožívají maximálně třiceti let, v zoo to může být i padesát let,“ dodala Kalousková.

Prostory po Nathalovi budou obývat hroši. Právě jejich pavilon nepříjemně zapáchá už na dálku a bude kompletně rekonstruován. Nový pavilon přijde na 35 milionů a vyřeší i dosud neexistující větrání a filtraci v bazénu. Moderního příbytku se hroši dočkají počátkem příštího roku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi