Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nová doba: Prase vyhání leoparda!

Autor: INT, so - 
21. dubna 2010
05:00

Měl velký hlad a viděl snadnou kořist. Ale přepočítal se! Leopard v národním parku Kwando River v africké Botswaně zaútočil na prase bradavičnaté. Naneštěstí pro něj si ale nevšiml, že samice je březí.

Starost o dosud nenarozená mláďata vyburcovala v prasnici nečekanou odvahu. Ačkoli do ní leopard zatínal drápy a zuby, stačila jeho útoky včas odrážet. A světe div se! Po deseti minutách to leopard vzdal a odplížil se s prázdným žaludkem.

Zajímavostí je, že úžasnou sérii snímků nepořídil profesionál, ale obchodník Mike Bailey (61), který byl v Botswaně na safari. Jeho snímky zaujaly natolik, že je i s příběhem koupila britská BBC.

Víte, že ... ?

Prase bradavičnaté je sudokopytník s válcovitým tělem o délce 1 - 1,5 m, ocas měří mezi 35 a 50 cm (často vzpřímený, obzvláště při běhu). Výška se pohybuje v rozmezí 65 - 85 cm. Samci váží okolo 150 kg, samice jsou zhruba o pětinu lehčí. Jsou zbarvená šedě a pokrytá řídkými, ale dlouhými štětinami. Někdy bývají štětiny jen na hřbetě zvířete. Mají špatný zrak, ale velmi dobrý sluch a čich.

Živí se hlavně trávou, ale také bobulemi, oddenky a hlízami, které vyrýpává kly, a příležitostně i hmyzem a mršinami. Při hledání potravy často klečí a posouvají se pomalu dopředu, takže se jim vytvářejí na kloubech předních končetin tuhé mozoly. Oddenky a hlízy jim můžou zčásti nahradit příjem vody v období sucha. Žerou i svůj vlastní trus a také trus dalších zvířat.

zdroj: wikipedia.cz

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi