Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Drobeček okapi: Mámo, už běhám!

Autor: žig - 
23. září 2008
05:00

Velkolepou událost zažili koncem týdne chovatelé Zoologické zahrady ve Dvoře Králové. A to netrpělivě očekávaný porod mláděte pralesní žirafy okapi Etany.

Zahrada ji chová jako jediná ve střední Evropě.

Malá pralesní žirafa se narodila v neděli ráno, rychle a bez problémů. Po hodině bylo mládě celé venku. A jen co jej jeho máma olízáním zbavila nečistot a zbytků od plodových obalů, už se pokoušelo postavit na nožičky. Když se mu to po pár minutách povedlo, hned zamířilo k mámě a začalo hledat cestu k mateřskému mléku.

"Etana se o mládě vzorně stará. Mládě se střídavě krmí a odpočívá," ujistila mluvčí zoo Jana Myslivečková.

Zoo Dvůr Králové chová okapi jako jediná ve střední Evropě. Po mnoha letech velkého úsilí se stala 13. zahradou Evropy a 35. zoo světa, která okapi chová.

Okapia johnstoni
Domorodci nazývaný atti, je nejbližší příbuzný žiraf. Jeho přirozeným prostředím jsou deštné pralesy okolo řeky Kongo. Až do roku 1901 jej znali pouze domorodci. Okapi mají tmavá těla s výraznými bílými pruhy na zadních nohou. Tvar těla je podobný žirafímu, až na mnohem kratší krk. Mají velmi dlouhý jazyk (okolo 45 cm), kterým očesávají listí a poupátka ze stromů. Okapi je jediný savec schopný olíznout si vlastní uši.
(Zdroj: wikipedia)