Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

V Itálii objevili starý recept na elixír mládí

Jednou ze surovin elixíru mládí je nejslavnější italské víno Chianti
Jednou ze surovin elixíru mládí je nejslavnější italské víno Chianti  (Autor: wikipedia.org)
Autor: Famous - 
17. září 2008
12:18

Podle receptu z osmnáctého století se elixír mládí skládá z nejslavnějšího italského vína Chianti, medu, třešní a tajné směsi bylin.

Pokud bude člověk tento nápoj pravidelně užívat, uchová si věčné mládí a dožije se velmi vysokého věku. Stará léčivá receptura byla objevena v rukopise uloženém v lékárně toskánského Aciana nedaleko Sienny. Recept podle majitele pochází z roku 1715.

"Mí předci zanechali několik rukopisů s recepty na zažívací nápoje, ale tento mě uchvátil kvůli použitým ingrediencím. Věděl jsem, že měl silný vědecký základ," uvedl farmaceut Giovanni De Munari.

Podle návodu připravil lahodný nápoj, který je prý nízkokalorický, velmi dobře stravitelný a má vynikající chuť.

Základem nápoje jsou hrozny modré odrůdy sangiovese, které dávají základ červenému vínu Chianti. Do roku 1850 se přitom toto víno vyrábělo právě a jen z odrůdy sangiovese, posléze se přidávalo i patnáct procent bílé odrůdy, jako je malvasia.

"V našem receptu používáme jen odrůdu sangiovese," přiznal Munari.

Vědci delší dobu vědí, že červené hrozny jsou bohaté na účinný antioxidant resveratrol, který působí jako prevence rakoviny a degenerativních chorob.

"Mí předci možná neznali názvy těchto chemikálií, ale věděli, že červené víno, a zvláště Chianti, má léčivé schopnosti," dodal Munari.