Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Betlém pro papeže vyřezávají na Šumavě!

Autor: Vlaďka Hradská - 
16. září 2008
05:00

To bude na Šumavě zase velká sláva. Papež Benedikt XVI. se totiž bude o letošních Vánocích těšit z betléma, který pro něj připravují šumavští řezbáři.

Pavel Svoboda ze Sušice už dokončuje figury, které vloží do malované krajiny. Pomocníkem je mu Karel Tittl z Horské Kvildy, který připravil kulisy domku. Dar oba osobně předají papeži při audienci ve Vatikánu 17. prosince.

"Nemohl jsem tomu uvěřit. V srpnu nás oslovili zástupci italské nadace na základě dokumentárního filmu o mechanických betlémech. Zaujala je zmínka o čtvrtém největším pohyblivém betlému v zemi, který jsme vytvořili pro sušické muzeum," popsal Pavel Svoboda, jak nápad vyřezat betlém i pro hlavu římskokatolické církve vlastně vznikl.

"Přemýšleli jsme, zda udělat pravý šumavský betlém, nebo s východními prvky. Tlačil nás čas a roubené šumavské chalupy jsou přece jen pracnější. Nechtěli jsme riskovat, že to nestihneme, tak zvítězila klasická verze," dodal Svoboda.
Jako věřící pokládá možnost vytvoření daru Svatému otci za velkou poctu. "Je to nesmírná čest a vyvrcholení celé mé řezbářské kariéry. Zvlášť, když ho budu moci osobně předat," poznamenal.

Konečnou podobu papežského daru si budou moci lidé prohlédnout v druhé polovině října v Sušici.

Skříňový betlém pro papeže
* Skládá se ze 30 figur. Výroba každé z nich trvá nejméně den. Základ tvoří Svatá rodina a Tři králové, zbytek jsou pastýři, darovníci a zvířata.
* Betlém má rozměry 100x50x70 cm. Je vyroben z lipového dřeva, stěny jsou z překližky.
* Postavy jsou opatřeny nátěrem z olejových barev, připraveným podle speciální receptury. Po přeleštění dostanou voskovou patinu.