Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Londýnští taxíkáři mají v mozku navigační systém

Londýnský taxík
Londýnský taxík  (Autor: wikipedia.org)
Autor: ČTK - 
15. září 2008
13:18

Britští vědci odhalili důkazy existence skrytého navigačního systému v mozku londýnských taxikářů.

Odborníci pomocí magnetických scannerů zaznamenávali fyziologické změny v mozku taxikářů při vyhledávání cesty virtuální sítí londýnských ulic. Poté byla řidičům přehrána jejich jízda znovu a oni vyprávěli, na co v kterém okamžiku mysleli.

Odborníci zjistili, že u řidičů dochází k aktivaci určité části mozku při výběru příslušné trasy, jiná oblast mozku je aktivována při pohledu na povědomé objekty sloužící jako orientační body a jiná zase při posuzování zákazníků.

Již dřívější studie ukázaly, že taxikáři mají větší hippocampus, tedy část mozku, jež hraje důležitou roli při navigaci. Mozek navíc řidičům taxi díky povolání "roste" s tím, jak shromažďují podrobné informace nutné při hledání cesty labyrintem ulic.

"Dychtili jsme dostat se dál a pozorovat aktivitu probíhající uvnitř mozku taxikářů při jejich práci," uvedl Hugo Spiers z University College London o výzkumu provedeném u dvacítky šoférů. "Snažili jsme se definovat společné myšlenky taxikářů při průjezdu městem a spojit je s konkrétním časem a místem," dodal.

Metoda zvaná funkční magnetická rezonance (fMRI) odhalila, že hippocampus řidičů byl aktivní tehdy, když taxikáři poprvé plánovali cestu nebo když museli zcela změnit cíl během jízdy. Jiná oblast mozku byla aktivní, když se řidiči dostali do nečekané situace - například na ucpanou křižovatku. Další část mozku pomáhala taxikářům sledovat, jak blízko jsou k cíli cesty: jako u detektoru kovu se její aktivita s blížícím se cílem zvyšovala.

Změny byly rovněž pozorovatelné v těch oblastech mozku, jež jsou důležité pro společenské chování. Taxikaření není jen věc navigace, "Řidiči jsou občas doslova posedlí tím, co si jejich zákazníci myslí," podotkl Spiers.

Zvířata využívají k navigaci řadu rozmanitých mechanismů - řídí se podle slunce, magnetického pólu Země či pozice hvězd. Uvedená studie poskytuje nové informace o specifických rolích jednotlivých oblastí mozku u expertů na navigaci mezi lidmi.