Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Blíží se konec zubařů?

Kazy budou již brzy minulostí
Kazy budou již brzy minulostí  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: INT, vk - 
9. srpna 2008
05:00

Strach ze zubařů je téměř odvěký. Avšak podle nejnovějšího průzkumu britských vědců se zdá, že hrůze z dentistů pomalu ale jistě 'odzvonilo'.

Vědci totiž objevili bílkovinu, která umožňuje lidskému tělu, aby si zubní kaz 'opravilo' samo.

Vaše tělo polévá horko, ale z čela stíráte ledový pot? Od rána vás mrazí, nedokážete se na nic soustředit a jediné, co vidíte je, jak ležíte na zubařském křesle a čekáte, co na vás váš dentista opět 'vytáhne'? Přesně takové pocity zažívá většina lidí a existuje jen málo těch, kterým zvuk vrtačky způsobuje slast.

Britští výzkumníci z dentistického ústavu v Leedsu mají pro všechny trpící dobrou zprávu. Objevili totiž bílkovinu, která vytváří jakousi 'konstrukci', na níž ulpívají minerály, jež jsou nezbytné k obnově skloviny a současně dokáží zuby ochránit před jejich poškozením a kazy. Jediné, co k tomu stačí, je v samém počátku, kdy se zub začíná kazit, vetřít na postižené místo tuto látku a poškození zubu zmizí.

Vzhledem k tomu, že jde o nově vyvinutou látku a tato metoda je ještě 'v plenkách', musí vědci prověřit, zdali není pro lidský organismus závadná. Slibují ale, že do pěti let by měla být běžně používaná v praxi.


Další objevy pro zářivý úsměv:

Místo zubního kartáčku svítilna

Výzkumníci objevili molekulu, běžně používanou v potravinářském průmyslu, která dokáže v ústech ničit bakterie způsobující kazivost zubů. Musí se ale aktivovat světlem. Běžný kartáček by tak v budoucnu nahradila jakási 'ústní svítilna'. K používání by mělo dojít přibližně za tři roky.

Zázračný protein

I pro ty, co už kazy mají, existuje řešení. Je jím speciální protein, který dokáže zacelit zuby s počínajícím zubním kazem. Protein se uchytí v mikroskopických otvorech v zubu, které způsobil kaz, a přitahuje vápník, který je zacelí.