Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kartáček a pastu nahradí ústní voda a světlo

Za pár let se bez zubní pasty a kartáčku obejdete
Za pár let se bez zubní pasty a kartáčku obejdete  (Autor: Jiří Hadač)
Autor: INT, psp - 
8. srpna 2008
11:03

Jestli se bojíte zubaře a ze zvuku zubní vrtačky máte hrůzu, pak vás jistě potěší nové objevy britských vědců. Díky kterému odzvoní nepříjemnému vrtání.

Tým vědců Dentistický institut v britském Leedsu pracuje projektech které by mohl změnit nejen péči o zuby, ale i opravu zubů poškozených kazem.

Místo kartáčku a pasty by vám za tři roky mohla stačit speciální ústní voda a malá svítilna. Místo klasického číštění si jen vykloktáte trochou ústní vody a posvítíte si do úst. Tím se aktivují speciální antibakteriální molekuly, která zabijí všechny škodlivé bakterie. Obdobná metoda se již nyní používá například při léčbě rakoviny kůže.

"Laboratoř se snaží nalézt nové způsoby, jak bojovat se zubním kazem a nespoléhat se přitom pouze na zubní pastu," řekla vedoucí výzkumného oddělení profesorka Jennifer Kirkham. "Vidíme na klinice pacienty, kteří nejsou schopni účinně používat kartáček - tvar jejich úst neumožňuje dostatečný přístup, mohou být postiženi, nebo si jen neumí čistit zuby, dodala."

Přestože je již jasné, že je látka zdraví neškodná, je třeba dokončit ještě celou řadu testů a zjistit nejvhodnější dávkování a druh a množství světla.

Samopravující se zuby

Pro ty, co kazy už mají, ale bojí se zubařské vrtačky, svítá jiná naděje. Je jím speciální protein, který dokáže zacelit zuby s počínajícím zubním kazem. Protein se uchytí v mikroskopických otvorech v zubu, které způsobil kaz, a přitahuje vápník, který je zacelí. Pokročilé kazy, však vyléčit nedokáže a stále se tak v tomto případě neobejdeme bez konvenční metody.

Na trhu by se mohl objevit nejdříve za pět let. Do té doby je ještě třeba vyloučit zdravotní nezávadnost a upřesnit dávkování. O výzkumu informoval zpravodajský server BBC.