Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Upečte si vlastní medový dort

Svůj recept nejznámější pekařka medovníků u nás - Marianna Khibovská - neprozradí, ale máme jiný.
Svůj recept nejznámější pekařka medovníků u nás - Marianna Khibovská - neprozradí, ale máme jiný.  (Autor: Petr Bělka)
Autor: Blesk - 
4. srpna 2008
05:00

Za medovníkem nemusíte jen do cukrárny či obchodu. Originální a velice chutný medový dort si můžete upéct i sami doma. Máme recept!

Těsto: 45 dkg hladké mouky, 18 dkg moučkového cukru, 18 dkg másla, 1 vejce, 1,5 lžičky jedlé sody, 3 vrchovaté lžíce medu, 4 lžíce smetany, 3 dkg vlašských ořechů na ozdobu.

Krém: 1 kondenzované zkaramelizované mléko 397 g, 7 dkg umletých vlašských ořechů, 20 dkg másla.

Sirup: 4,5 lžíce cukru krystal, 1,5 dl převařené vody, 75 ml rumu

Pracovní postup: Nad párou v misce šleháme asi 5 min máslo, cukr, vejce, med a smetanu. Vznikne krém, který nebude hustý. Do mísy si vysypeme mouku, smícháme s jedlou sodou a přidáme vlažný krém.

Vypracujeme těsto, které zabalíme do mikrotenu a dáme do lednice na hodinku odpočinout. Z těsta si uděláme pět kousků, které máme přikryté aby neoschly.

Na pečícím papíře si vyválíme placku cca 2–3 mm silnou a vykrojíme kolo o průměru 22 cm. Zbytky těsta dáváme stranou a pak z nich uděláme placku na ozdobu.

Vykrojené kolo si přeneseme i s papírem na plech a upečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 4 min. Necháme vychladnout na papíře. Takto upečeme všechna kola.

Připravíme si krém: kondenzované zkaramelizované mléko (plechovku vaříme den předem buďto 2 hodiny ponořenou ve vodě, nebo 75 minut v papiňáku. Neotevíráme teplé! Přidáme umleté ořechy a máslo. Vše utřeme dohromady a dáme ztuhnout do lednice.

Velké finále: Spodní placku potřeme sirupem jenom svrchu, natřeme krém a než přiložíme další placku, tak jí potřeme sirupem zespodu a po přiložení i svrchu. Takto dáme na sebe 5 placek. Krémem lehce namažeme také vršek a strany. Rozsekáme 3 dkg ořechů a 5 dkg z upečené placky posypeme strany a vršek dortu. Můžeme jíst za 24 hodin.

Marianna svůj recept pochopitelně střeží jako oko v hlavě, proto čtenářům přinášíme recept paní Ivany.
Zdroj: www.ekucharka.net