Medovník je zlatý důl
Medovník je dort, který ochutnal snad každý v Česku. Jak se k nám ale dostal? Odkud je a jak vypadá jeho výroba? To ví jen málokdo.
Blesk proto vyrazil za ženou, která odstartovala výrobu tohoto medového dortu u nás.
Marianna Khibovská (41) začala péct dorty ve velkém úplnou náhodou. Tahle dobrota totiž vznikla díky oslavě narozenin, na kterou jeden s úspěchem upekla... (Recept na přípravu medovníku najdete zde.)
Marianna pochází z Ruska, odkud před dvanácti lety prchla z manželem a tehdy desetiletým synem. Přestože je vysokoškolsky vzdělaná chemička-technoložka, rok byla v domácnosti, zatímco peníze vydělával manžel. Při oslavě svých narozenin servírovala dort, který se peče v Rusku a na Ukrajině zcela běžně pod názvem medovík.
Byl u toho také majitel mexické restaurace Baracuda, kterému dort učaroval. Začal medovníky odebírat a prodávat je v restauraci pod názvem Baracuda. A postupně se připojily i další restaurace. Když pekla paní Marianna doma i stovku dortů denně, řekla dost. Pronajala si malou pekárnu v Újezdu nad Lesy.
Ale jen medovníky, které lidé ještě neznali, by je neuživily. "Prodávali jsme vše, z čeho byly peníze. Alkohol, cigarety, limonády, pekli jsme housky, chleba, vánočky. To vše v jedné roštové peci," říká Marianna. K pečivu dávala zadarmo ochutnávat také medovník. Když ho lidé ochutnali jednou, chtěli znovu.
V roce 2001 už ve výrobně v Modřanech zaměstnávala 15 lidí, rozjela se distribuce a všechno šlo přes krušné začátky jako po másle. Nyní je už výrobna o třiceti lidech dva roky v Hostivaři a dorty se vozí po celém Česku, Slovensku. Vyvážejí se i do Německa, Rakouska a Holandska. Ale medovníky Marianna rozhodně nekončí. Zkouší i nové ruské speciality.