Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi zvolí nejlepší profesionální 'gamery'

notebook
notebook  (Autor: Jindřich Mynařík)
Autor: ČTK - 
29. července 2008
13:40

Češi si budou moci poprvé v anketě zvolit nejlepší profesionální hráče počítačových her. Soutěžit se bude například ve hrách Warcraft 3 a FIFA 08.

Anketa se uskuteční v souvislosti s českou a slovenskou kvalifikací profesionálních hráčů na sedmý ročník mezinárodního turnaje World Cyber Games 2008 (WCG), který se letos odehraje v německém Kolíně. Řekl to organizátor českého finále Daniel Mikšovský.

Přidružená akce českého a slovenského finále WGC Best of Slovak & Czech Scene 08 sestává z 16 soutěžních kategorií. Hráči se o přízeň fanoušků utkají například ve strategické hře Warcraft 3 nebo fotbalové simulaci FIFA 08. V oblíbené multiplayerové akční hře Counter-Strike pak budou soutěžit hráčské týmy. Hlasovat budou moci zájemci na stránkách www.united-games.cz.

Odborná porota společně s fanoušky pak vybere nejlepší české a slovenské filmy, které jejich autoři "natočili" přímo v prostředí některé hry. Třemi nejlepšími snímky zpestří pořadatelé program obou národních finále WCG v Praze a Bratislavě. Součástí ankety bude také volba nejlepšího českého i slovenského herního portálu a nejlepších počítačových heren v obou zemích. Anketa se na Slovensku uskuteční již potřetí, v České republice zahájí pořadatelé tuto tradici až letos.

Takzvaná online kvalifikace do účasti v turnaji WCG, kdy se hráči účastní klání přes internet, již v ČR a na Slovensku skončila. Takto vybraní účastníci pak změří své síly v offline akcích, které začnou o víkendu a budou se ve vybraných nákupních centrech konat až do obou národních finále na konci září. Z nich postoupí 14 nejlepších profesionálních hráčů do mezinárodního turnaje.

První ročník WCG se uskutečnil v roce 2001 a každoročně se ho účastní zhruba 70 zemí. Čeští hráči mohli jeho atmosféru poprvé okusit již v roce 2002. Letos se na "olympiádě počítačových her" utkají ve všech deseti disciplínách, mezi něž patří například turnaj v závodní hře Need for Speed: Pro Street nebo v hudební hře Guitar Hero III. Chybět nebudou takzvané klany hráčů Counter-Strike a profesionální stratégové ve hře Warcraft 3.


Počítačová hra Gears of War: Mezi monstry z kosmu. Více zde.