Jistě si vzpomenete na film Stevena Spielberga Minority Report z roku 2002 s Tomem Druidem v hlavním roli, kde hlavní hrdina ovládá počítač, pohyby rukou ve speciálních rukavicích. Informace se mu přitom zobrazují na gigantickém holografickém zobrazovači. To je sice stále hudbou budoucnosti, ale již dnes jsou na trhu některé zajímavé alternativy.

Dobrým příkladem je populární herní konzole Nintendo Wii a její revoluční ovladač Wii Repote, který reaguje s objekty jak namířením na obrazovku, tak pohybem ve volném prostoru – a to ve všech osách (dopředu/dozadu, nahoru/dolu, doprava/doleva). Navíc pomocí vibrací nabízí uživateli i zpětnou vazbu.

Autor: 

Nové typy chytrých telefonů jako například iPhone jsou stále častěji vybaveny gyroskopem, reagujícím na náklon telefonu a multidotykovým ovládáním reagujícím na jednoduchá gesta. Multidotykové ovládání však dobývá i počítače. Touchpadem s touto technologií jsou vybaveny nové přenosné počítače od Applu a přidávají se i další výrobci.

Autor: 

Nespí ani největší výrobce softwaru Microsoft, který loni představil svou technologii Surface. Zapomeňte na klávesnici, myš, monitor i stůl. Surface jako počítač budoucnosti podle představ Microsoft, je sám stolem. Informace se zobrazují na desku stolu a ovládá se pomocí dotyků. K tomu, abyste přenesli soubory do vašeho kapesního zařízení, stačí ho jen položit na stůl a přetáhnout.

Jiný koncept vyvíjí společnost Panasonic. Speciální software s pomocí integrované kamery rozezná vaší tvář a zobrazí na obrazovce televize vaše personalizované menu, ve kterém se budete moct pohybovat pohyby hlavy.

Tyto nové technologie jsou světelné roky daleko od první počítačové myši, kterou před 40 lety vynalezl Douglas Engelbart ve Stanfordském výzkumném institutu. Stejně tak to co nám dnes zní jako science fiction, může být za dalších 40 let naprosto běžné.

(Zdroj: Daily Mail)