Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nádrž s lekníny vydražena za 40,9 milionů liber!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Blesk)
Autor: Famous - 
25. června 2008
11:31

Aukční síň Christie´s v Londýně v úterý zažila rekordní dražbu umělecké práce. Olejomalba Le Bassin aux Nympheas (Nádrž s lekníny) byla vydražena za rekordních 40,9 milionu liber – v přepočtu tedy za něco kolem 1,243 miliardy korun!

Dílo francouzského impresionisty bylo prodáno neznámé ženě. O malbu byla svedena vášnivá bitva. Christie´s přitom očekávala, že cena plátna vyšplhá jen k 18 až 24 milionům liber.

Monet namaloval obraz v Giverny roku 1919. Je jedním ze čtyř pláten, které signoval a datoval k tomuto roku. Jednu malbu z této kolekce vlastní Metropolitní muzeum umění v New Yorku, jiná je v soukromém vlastnictví.

„Jsme nesmírně potěšeni, že jsme byli svědky toho, jak tato malba dokázala zaujmout obrovské množství lidí, kteří si přišli práci prohlédnout na veřejnou výstavu. A získala si také zájem mezinárodních klientů, kteří o obraz bojovali,“ tvrdí Olivier Camu, specialista na moderní umění a impresionismus společnosti Christie´s.

Nádrž s lekníny překonala jiný rekordní prodej Monetova díla Železniční most v Argenteuil (Le Pont du chemin de fer a Argenteuil), které bylo vydraženo v New Yorku minulý měsíc za 41,4 milionů dolarů – asi 642 milionů korun.