Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

22 koní vytvořilo nový český rekord

Autor: Jitka Žigová - 
21. června 2008
05:00

Jízda 22 koní v jednom zápřahu kočáru! To je nový český rekord, který se během tohoto týdne dokonce již dvakrát podařilo uskutečnit v areálu Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem s jeho bílými hřebci kočímu Petru Vozábovi (52).

Ojedinělý kousek úspěšně natrénoval na dnešní a příští sobotu, kdy chce dvacetidvouspřeží představit i veřejnosti na Velkých jezdeckých dnech místních koní.

"Když se mi to povedlo poprvé, byl to nádherný pocit," měl radost z úspěšného zápřahu Petr Vozáb, který má za sebou již osm vítězství v soutěžích čtyřspřeží a v roce 1985 vyhrál i Velkou pardubickou.

Koně zapřáhl autor nového českého rekordu podle chování jednotlivých běloušů. Vůdčí typy byly v samém popředí a ti méně poslušnější co nejblíže k němu. S koňmi bez problému ujel půl kilometru na cestě z hřebčína a dvakrát objel závodiště s 650metrovým oválem.

"Bylo to samozřejmě jen v klusu, asi rychlostí 12 kilometrů v hodině," dbal na opatrnou jízdu mistr opratí. Během kočírování musel Vozáb pozorně sledovat chování hřebců a měl i na paměti, co se stalo kočím, kteří se o podobnou jízdu pokoušeli v minulých letech. Poslední pokus kočírování 21 koní skončil kvůli potyčce mezi zapřaženými hřebci zpřetrháním postrojů a převrácením kočáru. Naštěstí se událost obešla bez zranění.