Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Plzeňská zoo se pyšní vzácnými levhartími koťaty

Autor: zb - 
18. června 2008
16:11

Zahradě se totiž povedl grandiózní kousek. Narodila se tady dvě mláďata vzácného sněžného levharta. Jde totiž teprve o třetí odchov těchto zvířat v Česku, který se zdařil.

"Mláďatům je pět týdnů a mají se čile k světu. Před námi se odchov sněžných levhartů povedl jen kolegům v zoo v Liberci a Jihlavě," pochlubil se ředitel zoo Jiří Trávníček.

Maminka levhartů Jamila přijela do Plzně z německého Kolína nad Rýnem. Tady na ní už čekal samec Makam. Obšťastnil ji a 5. května se narodil sameček Assam a samička.

"Samička ještě nedostala jméno. Musíme jí ho teprve vybrat," prozradila kurátorka šelem Lenka Václavová (30). Matka se o malé šelmičky vzorně stará. Přenáší a převádí je mezi dvěma doupaty.


SNĚŽNÝ LEVHART

Také se mu říká Irbis. Je blízkým příbuzným lva, tygra a jaguára. Obývá vysoké hory v Himaláji. Ukrývá se v jeskyních a rozsedlinách. Loví na území mezi 600 až 1000 km čtverečních. Světlý, smetanově plavě šedý kožich má hustou a dlouhou srst, která udržuje teplo i v chladných vysokohorských oblastech. Charakteristické jsou pro něj dlouhé zadní nohy, které souvisí s jeho mimořádnou schopností ke skákání. Dokáže skočit až 15 metrů. Samec může dosáhnout délky kolem 2 metrů a hmotnosti 50 kg. Patří mezi nejelegantnější zvířata na světě. Úbytek přirozeného prostředí a lov pro kožešinu jej přivedl na práh vyhubení. Na celém světě žije ve volné přírodě už asi jen 4000 až 7500 zvířat.