Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dítě z vaječníku!

Durga a máma
Durga a máma  (Autor: EPA)
Autor: INT, shp - 
1. června 2008
12:19

Doktoří jí nazývají zázračné dítko. Malá Durga (na snímku) se narodila teprve před několika dny a již ji zná celý svět. Své mamince se totiž vyvinula ve vaječníku a ne v děloze.

Při mimoděložním těhotenství lékaři sahají po interrupci. Vyvíjí-li se plod ve vaječníku, hrozí, že se vaječník protrhne, a je velká pravděpodobnost, že matka zemře na vnitřní krvácení.

Ravi Thagarajah (34) z Austrálie však měla štěstí. Plod v jejím vaječníku vydržel 9 měsíců. Durga se narodila naprosto zdravá. Jeden z porodníků prohlásil: "Rodiče Durgy mohou být šťastni, že na svět přišlo děvčátko zdravé a nic se nestalo ani matce."

Při porodu byli lékaři šokováni, že se dítě vešlo do pravého vejcovodu. Podle expertů je šance, že se matce narodí bez komplikací zdravé dítě, které se vyvinulo ve vaječníku, asi jedna ku devíti milionům. Děťátko přišlo na svět císařským řezem, vážilo 2,8 kilogramu a její jméno znamená v překladu bohyně.

"Pro nás je malá jednoznačně bohyní, proto jsme se rozhodli jí dát toto jméno," řekl hrdý otec. Matka přitom o svém mimořádném těhotenství nevěděla až do porodu. Pár má spolu již holčičku (6). Ta však není z lékařského hlediska ničím výjimečná – vyvinula se v děloze.