Chuť vdolečků zůstává stále tajemstvím
Už jste ochutnali skvělé vlčnovské vdolečky? Na místní nedělní slavnosti Jízdy králů jich bude napečeno 18 tisíc
Vůně tvarohu, rozinek i rumu se včera linula z pekárny Na Pálenici ve Vlčnově na Slovácku. Čtrnáct tetiček peklo vlčnovské vdolečky - koláčky, které jsou nejvyhledávanější v Česku. Tisíce vdolečků musí být napečeny do nedělní slavnosti Jízdy králů. Tetičky jedou naplno od středy. Dnes dopečou 18 tisíc vdolečků, které neodmyslitelně patří ke slavné Jízdě králů. Na světě není kontinent, kde by vdolečky neochutnali. Všude se vozí jako pozornost. Nechyběly ani na EXPO 2000 v Hannoveru. Ochutnal je na Velehradě Jan Pavel II., ale i prezident Václav Klaus. Kdo je ochutná, ten je chce. Recept není tajný. Lidé ale říkají, že se jim vdolečky nikdy tak dobré nepodaří. "Recept je jedna věc, druhá je technologie. Jak dlouho a jak těsto mísit, kolik tvarohu, rumu. To je tajemství, které si každý uchovává, a to neprozradíme. Jsou to zkušenosti předků," konstatovala vedoucí pekárny Svatava Josefíková (49).
Receptura na vlčnovské vdolečky: I. těsto - 280 g polohrubé výběrové mouky, dva žloutky, 20 g droždí, 20 g cukru, špetka soli, vanilkový cukr, citronová kůra, dvě lžíce oleje, mléko a šlehačka II. těsto - 250 g másla, 100 g hladké mouky speciál Tvarohová náplň - 1 kg tvarohu, 200 g cukru, 1 žloutek, vanilkový cukr, rozinky I. těsto se zadělává mlékem a šlehačkou na řidší těsto běžným způsobem jako u kynutých těst. Nechá se mírně vykynout, pak se rozválí a vloží se do něj bochníček II. těsta. Zabalí se a nechá se kynout. Vykynuté těsto rozválíme na tenkou placku, krájíme čtverečky a plníme tvarohem. Kuličky položíme švem na vymaštěný plech. Do důlku nahoře přidáme povidla a korunku z drobenky. Potíráme vejcem. Pečeme v dobře vyhřáté troubě.